Znojemskou nemocnici čeká stěhování, opustí zchátralé budovy v centru

Znojmo - Velké stěhování čeká znojemskou nemocnici. Její vedení ve spolupráci s Jihomoravským krajem plánuje zrušit takzvanou starou nemocnici v centru města. Oddělení, která sídlí ve zchátralých budovách mnohdy už ze 17. století, přestěhuje do hlavního areálu nemocnice na severním okraji města.

Cílem je ušetřit náklady na provoz nemocnice. „Týká se to rehabilitace, plicního, infekčního, kožního oddělení a psychiatrie,“ upřesnil radní Jihomoravského kraje pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý (ČSSD). Ve chvíli, kdy areál staré nemocnice opustí zdravotníci, chce kraj nabídnout lukrativní pozemky v centru Znojma investorům. Kromě sestěhování chce znojemská nemocnice ušetřit i spojením lůžkových oddělení chirurgie a interny.

Znojemská reorganizace je součástí rozsáhlejšího plánu, kterým chce kraj sladit fungování všech svých nemocnic, aby ušetřil peníze na jejich provoz. „Provedli jsme si vyhodnocení a prakticky tři sta lůžek v našich nemocnicích je neustále prázdných,“ vysvětlil důvody plánované reorganizace Ryšavý.

Radní Jihomoravského kraje pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý (ČSSD) o reorganizaci nemocnic (zdroj: ČT24)

Jedním z receptů jak ušetřit, je například z drahých akutních lůžek udělat lůžka následné péče. Plán reorganizace nemocnic teď dává dohromady poradní sbor hejtmana. Hotový má být za dva měsíce.