Kvůli skandálu pozastavil děkan fakulty Horynovi členství v disciplinární komisi

Brno - Profesoru Břetislavu Horynovi, který podle obžaloby hrozil svému kolegovi Jaroslavu Hrochovi smrtí, pozastavil děkan Filozofické fakulty Masarykovy univerzity (FF MU) předsednictví i členství v disciplinární komisi. Ta řeší a trestá prohřešky studentů. Škola tak vůbec poprvé zareagovala na skandál na své půdě. Horynu zítra čeká soud, hrozí mu až roční vězení.

Pět měsíců strašily profesora Hrocha z brněnské Filosofické fakulty výhružné vzkazy ve školní e-mailové schránce. Jejich vulgarita a brutálnost se stupňovaly. Výhružky neustaly ani poté, co je profesor Hroch začal vyvěšovat na veřejné nástěnce katedry. Do pátrání po odesílateli se zapojila policie. K překvapení všech ukázala prstem na Hrochova kolegu z vedlejší kanceláře na katedře filosofie - profesora Břetislava Horynu.

Ukázka z výhružných e-mailů

„Hajzlíku, ty si myslíš, že utečeš do Ostravy? (…) To by ti prospělo, pár ti jich naflákat, až budeš žrát chodník. (…) Stačí jedna injekce v trolejbusu, celkové ochrnutí, shniješ zaživa. (…) Myslíš si, že zalezeš a nebudeš vidět? Ani omylem, fešáku, už brzo to začně, dočkáš se. Shniješ, než tě najdou.“

Komentář předsedkyně Akademického senátu FF MU Jarmily Bednaříkové k vyloučení Horyny z disciplinární komise (zdroj: ČT24)


Mohl mít k takovému činu Horyna důvod? „Možná jsem mu lezl do zelí,“ připustil Hroch. Podle znaleckého posudku, který si nechal zpracovat, prý výhrůžky smrtí nejsou reálné. Pisatel podle dokumentu trpí „nepřímou agresivitou, žárlivostí, cynismem, závistí a záští“. Horyna obvinění stále odmítá.

Škola se od skandálu až doteď distancovala

Univerzita doposud dávala od aféry ruce pryč. Na podporu Hrocha se postavily čtyři desítky kolegů. V otevřeném dopise pedagogové kritizovali zejména postoj fakulty, potažmo katedry, který označili za alibistický.

Činnost disciplinární komise

Disciplinární komise je podle zákona o vysokých školách samosprávným orgánem fakulty. Projednává a předkládá návrh na rozhodnutí děkanovi ve věci disciplinárního přestupku studenta a splnění podmínek pro osvědčení u podmíněného vyloučení ze studia.

Proti jejímu postoji v prosinci zakročil i akademický senát. Děkan fakulty Josef Krob na jeho popud Horynovi pozastavil předsednictví i členství v disciplinární komisi. S navrhovaným odebráním akademických funkcí obžalovanému profesorovi ale nesouhlasí. Chce tak zachovat presumpci neviny. Stejně argumentuje také v případě kritiky své nečinnosti v kauze. „Osobně nemohu zaujmout žádné stanovisko, dokud nebudu znát výsledek soudu,“ brání se Krob.

„Když se některý člen akademické obce octne ve vyšetřování, tak je takové opatření rozumné. Samozřejmě tím nepředjímáme a pachatele stále považujeme za neznámého,“ komentovala vyloučení Horyny z disciplinární komise předsedkyně Akademického senátu FF MU Jarmila Bednaříková.

U soudu Horynovi hrozí až rok vězení

Horynu zítra čeká soud. Potvrdila to mluvčí Městského soudu Brno Gabriela Stočková. „Obžalovaný byl řádně předvolán a ze soudu se doteď neomluvil. Lze říci, že podmínky, aby se zítřejší soud mohl uskutečnit, byly soudem splněny,“ řekla Stočková.

Soud se měl uskutečnit už 6. prosince. Jelikož ale Horyna dlouho otálel s převzetím obsílky, soud musel být odročen. Nebylo totiž zachováno právo obžalovaného na pětidenní přípravu.