Profesor filozofie Horyna poprvé před soudem odmítl výhružky smrtí kolegovi

Brno - Před soudem dnes poprvé stanul profesor filozofie Břetislav Horyna z Masarykovy univerzity, který měl podle obžaloby vyhrožovat e-mailem smrtí svému kolegovi. Veřejně přitom prohlásil, že je nevinný. Jenže podle závěrů policie se důkazy o možném odesílateli našly nejen v Horynově služebním počítači ve škole, ale také u něj doma. Obžalovanému profesorovi, kterého pod tlakem akademického senátu zbavil děkan filozofické fakulty funkce v disciplinární komisi, hrozí roční vězení. Další jednání v případu bude na konci února.

Tomu se však rozhodl Horyna postavit. „Odmítám tvrzení, že bych byl autorem zpráv. K takovému počínání nemám absolutně žádný důvod,“ prohlásil dnes rázně při svém prvním veřejném vystoupení po obžalobě Horyna. A pokusil se naznačit, že si celou kauzu mohl někdo vymyslet. „Pochybuji, zda vůbec nějaká e-mailová komunikace existuje,“ řekl.

Výpověď Břetislava Horyny před soudem

Jenže podle důkazů policie prý existuje. Do školní e-mailové schránky profesora Jaroslava Hrocha ze sousední kanceláře, kde sídlí Horyna, chodila  pět měsíců. Autor mailů, tehdy ještě neznámý, se ho snažil vystrašit. Jejich vulgarita a brutálnost se stupňovaly. Výhružky neustaly ani poté, co je profesor Hroch začal vyvěšovat na veřejné nástěnce katedry. A tak se do vyšetřování zapojila i policie, která k překvapení všech přišla na to, že jsou maily posílány právě z Horynova počítače. A nejen ze služebního, ale také z jeho bydliště.

Mohl mít k takovému činu Horyna důvod? „Možná jsem mu lezl do zelí,“ prohlásil Hroch. Podle znaleckého posudku, který si nechal zpracovat, prý výhrůžky smrtí nejsou reálné. Pisatel podle dokumentu trpí „nepřímou agresivitou, žárlivostí, cynismem, závistí a záští“.

Ukázka z výhružných e-mailů

„Hajzlíku, ty si myslíš, že utečeš do Ostravy? (…) To by ti prospělo, pár ti jich naflákat, až budeš žrát chodník. (…) Stačí jedna injekce v trolejbusu, celkové ochrnutí, shniješ zaživa. (…) Myslíš si, že zalezeš a nebudeš vidět? Ani omylem, fešáku, už brzo to začne, dočkáš se. Shniješ, než tě najdou.“

Jenže podle Horynovy výpovědi je to celé nesmysl a nemá tušení, kdo mohl maily napsat. „Jaroslava Hrocha znám pětadvacet let a mám k němu neutrální vztah,“ dodal Horyna. Hroch naopak prohlásil, že má Horynu rád. „Snažil jsem se profesně přiblížit. Velmi oceňuji jeho básnickou sbírku,“ dodal.

Hrochovi přitom přijde zvláštní, že o něm pisatel věděl tolik prodrobností. „Z e-mailů vyplývalo, že věděl, že jezdím do práce trolejbusem nebo že jsem měl operovanou kýlu. O těchto záležitostech jsem se na katedře před kolegy zmiňoval,“ uvedl dnes Hroch ve své svědecké výpovědi. A popsal i to, jak k celé kauze přistupoval. „Napřed jsem si myslel, že jde o hloupý žert, ale pak začal autor výhrůžek přitvrzovat.“

Škola se od skandálu donedávna distancovala

Univerzita do nedávné doby dávala od aféry ruce pryč. Na podporu Hrocha se ale postavily čtyři desítky kolegů. V otevřeném dopise kolegové kritizovali zejména postoj fakulty, potažmo katedry, který označili za alibistický.

Jaroslav Hroch ve své svědecké výpovědi

„Napřed jsem si myslel, že jde o hloupý žert, ale pak začal autor výhrůžek přitvrzovat. Navíc o mně věděl spoustu věcí z mého soukromí, které jsem zmiňoval na katedře.“

A tak nakonec dal děkan fakulty Josef Krob na doporučení akademického senátu a pozastavil Horynovi předsednictví i členství v disciplinární komisi. S navrhovaným odebráním akademických funkcí obžalovanému profesorovi ale Krob nesouhlasí. Chce tak zachovat presumpci neviny. Stejně argumentuje také v případě kritiky své nečinnosti v kauze. „Osobně nemohu zaujmout žádné stanovisko, dokud nebudu znát výsledek soudu,“ bránil se již dříve Krob.

„Když se některý člen akademické obce octne ve vyšetřování, tak je takové opatření rozumné. Samozřejmě tím nepředjímáme a pachatele stále považujeme za neznámého,“ komentovala vyloučení Horyny z disciplinární komise předsedkyně Akademického senátu FF MU Jarmila Bednaříková.

Soud nechá vypracovat znalecký posudek na e-mailovou komunikaci

Ze zprávy od poskytovatele internetového připojení a poskytovatele e-mailové služby vyplývá, že výhružky byly odesílány z bydliště Břetislava Horyny.

Soud se měl uskutečnit už 6. prosince. Jelikož ale Horyna dlouho otálel s převzetím obsílky, soud musel být odročen. Nebylo totiž zachováno právo obžalovaného na pětidenní přípravu. Po dnešním dvouhodinovém jednání byl soud odročen do 23. února, kdy by měl být vypracován znalecký posudek, z něhož by jasně vyplynulo, zda bylo možné odeslání výhružných e-mailů přiřknout někomu jinému.