Zlínská filharmonie se dnes přestěhovala do Kongresového centra

Zlín – Přestěhováním klavíru skončil přesun zlínských hudebníků. Filharmonie Bohuslava Martinů po 56 letech odešla z Domu umění, přesunula se do Kongresového a univerzitního centra. Sál pro 830 posluchačů je nejmodernějším koncertním prostorem pro vážnou hudbu v České republice. Zlínu se tak díky reprezentativním prostorům otevírá možnost pozvat si nejvýznamnější umělce z oboru. Při loučení s Domem umění se umělci neubránili nostalgii.

„Smutek je čím dál větší, ale musíme se dívat dopředu. Kongresové centrum je krásné a zvládnout koncertování v něm je pro nás výzva,“ řekl ředitel zlínské filharmonie Josef Němý. V Domě umění neměli hudebníci žádnou zkušebnu, pouze tři šatny, a navíc nikdy nebyl pořádně modernizován. V Kongresovém centru mají k dispozici šaten osm a navíc tři zkušebny. Sál má výtečnou akustiku, špičkové hudební studio a zvukovou aparaturu. Architektka Jiřičná se navíc postarala o úplné odhlučnění stavby, uvnitř by neměli být slyšet žádné zvuky zvenčí.

Nově bude filharmonie přizpůsobovat svoji činnost provozu centra

Poslední tóny zlínské filharmonie v Domě umění (zdroj: ČT24)

Filharmonie nebude mít v plánování koncertů a zkoušek takovou volnost jako dosud. Nově bude muset sladit svoji činnost s akcemi centra. Koncerty se tak budou muset plánovat až dva roky dopředu. První zkouška v novém prostředí proběhne v pondělí 10. ledna, v úterý 11. ledna bude následovat novoroční vystoupení.

Kongresové a univerzitní centrum s koncertním sálem podle návrhu architektky Evy Jiřičné bylo slavnostně otevřeno na konci loňského září. Stavba stála více než 600 milionů, samotný Zlín ze svého rozpočtu zaplatil jen 160 milionů, zbytek pokryly peníze od státu a evropská dotace. Kongresové centrum se stalo jedním z témat předvolebního boje, opozice tehdejší radnice stavbu považovala za zbytečnou a drahou.

Kongresové a univerzitní centrum ve Zlíně
Zdroj: ČT Brno