Fénix brněnské Lachemy vstává z popela

Brno - Areál bývalé chlouby chemického průmyslu na jižní Moravě - Lachemy - opět ožívá. Poté co v loňském roce ukončila činnost farmaceutická společnost Pliva - Lachema, tyto obory se opět do areálu vrací. Už v srpnu loňského roku oznámila firma Oncomed, že plánuje zaměstnat až sto lidí. Dalších 120 pracuje pro nástupnickou firmu Erba Lachema.

Když na konci roku 2009 přišly o práci čtyři stovky zaměstnanců končící Lachemy, vypadalo to, že k opuštěnému areálu už napříště farmaceutický průmysl patřit nebude. Odštěpená část Lachemy, Erba Lachema, zaměřená na diagnostiku, ale získala zahraničního vlastníka a po roce má za sebou úspěšný rozjezd. Plánuje dokonce expanzi a investice do výzkumu.

„V uplynulých dvanácti měsících jsme se soustředili zejména na integraci v rámci nového koncernu. Do Brna byla převedena veškerá výroba i logistické operace z mateřského závodu v Mannheimu. Díky tomu u nás našla zaměstnání více než dvacítka nových lidí,“ říká jednatel společnosti Jaroslav Řehůřek.

Jednatel společnost Jaroslav Řehůřek o obnově výroby (zdroj: ČT24)

Práci ve firmě získala i řada bývalých zaměstnanců Lachemy. Firma pokračuje ve výrobě testů pro klinickou biochemii a mikrobiologii. Ze skladů jsou výrobky distribuovány do pětadvaceti zemí světa a linky už opět jedou naplno.

Celkové investice do rozvoje firmy by se v příštím roce měly pohybovat okolo sta milionů korun, což je oproti letošku trojnásobný nárůst.

Výroba léčiv v Lachemě
Zdroj: ČT24