Kraj musí přiznat krizovost situace, říkají zlínští lékaři

Zlín - Takřka bez emocí se obešlo dnešní setkání asi stovky lékařů z iniciativy Děkujeme odcházíme Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně s vedením. Ředitel nemocnice Bohuslav Škubal se s lékaři shodl, že situace může být po 1. březnu horší, než připouštějí politici. Ředitel ale zároveň přiznal, že zatím nemá žádný krizový scénář, jak situaci řešit. V Baťově nemocnici aktuálně hrozí odchodem 127 lékařů, tedy necelá polovina.

To, že návrh řešení neexistuje, vyčítají lékaři zejména vedení kraje. To podle nich s veřejností nekomunikuje. Lidé tak nevědí, jak získat potřebnou lékařskou péči. Podle lékařů kraj musí přiznat krizovost situace a začít ji řešit.

Ředitel KNTB Bohuslav Škubal označil za klíčové datum 20. leden. Po něm už by měl začít fungovat krizový scénář. Ředitel proto doktory vyzval, aby ho do té doby informovali, pokud u nich dojde k jakékoli změně rozhodnutí.

Setkání zlínských lékařů s vedením nemocnice (zdroj: ČT24)

Svých kolegů z nemocnice se dnes zastal i šéf praktických lékařů na Zlínsku Lubomír Nečas. Praktičtí lékaři podle něj své kolegy z nemocnic nenahradí, nemají dostatečné zkušenosti se specializovanou péčí ani přiměřené vybavení. Lékaři upozorňují především na to, že kritická situace může nastat zejména na novorozeneckém oddělení  KNTB, kde podali výpověď prakticky všichni lékaři. 

„Pacientky mohou v podstatě rodit i doma. Tak se rodilo i před sto lety.  Nedonošenci před sto lety se dopečovávali v podstatě doma v troubě. Samozřejmě předčasně narozené děti jsou v nemocnici ošetřovány v inkubátorech, praktičtí lékaři rozhodně nejsou schopni toto zajistit. Ani gynekologové,“ uvedl Lubomír Nečas.

„Rodičky, které mají termín po 1. březnu letošního roku, jsou tak ve velké nejistotě, nevíme, co jim máme říci,“ zaznělo na dnešním setkání.