Lyžování na jižní Moravě - z bláta do sněhu

Olešnice/Hodonín u Kunštátu - S autem do myčky, s oblečením do pračky. Takovou daň musí v těchto dnech zaplatit lyžaři na jižní Moravě, kteří se i přes nepřízeň počasí rozhodli vzít lyže a vyrazit si zalyžovat alespoň na měkkém technickém sněhu. Auta zaparkují většinou blízko sjezdovek, blátem a hlínou se vydají ke svahu a podobnou cestu musí absolvovat i zpět.

Lidé jsou ale s podmínkami lyžování smířeni. „Teď, když roztál sníh, je tu trochu bláta, ale hlavní je, že je kde zaparkovat,“ říká Petr Štveráček, který si s rodinou přijel zalyžovat na svah do Olešnice.

S parkováním není spokojen ani provozovatel vleků v Olešnici Pavel Hlaváček: „Část parkoviště je zpevněná, tam mohou auta parkovat i teď. Máme problémy nejen s parkováním, ale i s úzkou příjezdovou cestou, často musíme dopravu usměrňovat.“ Pavel Hlaváček se ale shoduje s návštěvníky SKI centra: „Parkovacích míst je dostatek, pokud to počasí dovolí, tak odhrnujeme sníh, aby se dalo parkovat i mimo zpevněné plochy, máme dohodu s majiteli pozemků,“ dodává. 

Pavel Hlaváček a návštěvníci sjezdovky o parkování (zdroj: ČT24)

Podobná situace je i v nedalekém Hodoníně u Kunštátu. Tam pro nezájem uzavřeli v týdnu sjezdovku a lyžařům ji zpřístupní až o víkendu. „Samozřejmě se na to musíme připravit, parkoviště a příjezdové plochy musíme zpevnit štěrkem kvůli blátu,“ říká provozovatel sjezdovky Vlastimil Jílek.