V Brně vzniklo největší taneční centrum v České republice

Brno – Obyvatelé Brna se mohou pyšnit největším tanečním centrem v České republice. Prostory bývalého průmyslového komplexu se ukázaly jako ideální místo pro školu tance. Taneční střevíce klapou zároveň v jedenácti sálech, ve kterých probíhá výuka dvaceti stylů a druhů tance. Od klasických přes latinsko-americké až třeba po tanec u tyče.

Prostorná budova sloužila přes sto let průmyslu. Nyní se šedé zdi brown-fieldu proměnily v největší taneční centrum České republiky. Budova na Václavské ulici v Brně, ve které pracovaly stroje pro textilní výrobu, slouží teď především tanečním střevícům. Centrum tance tam otevřelo už jedenáct tanečních sálů. Opuštěné budovy továrny tak díky tanci znovu ožívají.

Během taneční výuky se můžeme pohybovat například v rytmu: orientálního tance, afrického tance, flirt dance, hip hopu, salsy, R n´B, samby, bollywoodu, flamenca, latin dance, street dance, break dance, lady sexy dance, indického tance, jazzového tance, tance u tyči a dalších. Naprostá většina kurzů je věnována nepárovému tanci. To proto, že tanec vyhledávají většinou ženy. Muži o tuto volnočasovu aktivitu zájem nemají.

Ukázka tanečních stylů (zdroj: ČT24)

„Ženy jsou milovnice tance, nicméně nemají s kým chodit tancovat. Proto nabízíme především takzvané single tance, kde není potřeba tanečního partnera,“ vysvětlil ředitel školy Tomáš Schel, který zároveň poukazuje na vzrůstající poptávku po různých kurzech s exotickou nabídkou.

Popularitu v posledních letech zaznamenává také tanec u tyče, který nemusí být pouze barovou zábavou, jak by se na první pohled mohlo zdát. Tanec u tyče, tzv. pole-dance, totiž kombinuje prvky tance, fitness, gymnastiky a posilování. 

„Pro mě je pole-dance v prvé řadě výzva, protože je potřeba sladit sílu, ladnost a dobře u toho vypadat. V druhé řadě je to úžasný pocit odreagování, protože když jsem zde, nemyslím na nic jiného a krásně si vyčistím hlavu,“ uvedla tanečnice u tyče Pavlína Neveselá, která by se ráda stala do budoucna i lektorkou tohoto tance. Její slova o tom, proč ženy tanec vyhledávají, potvrzuje i lektorka orientálního tance Katka Krejčová: „Je potřeba objevovat i vnitřní krásu ženy. Myslím, že když se žena hezky postaví, uvolní se a tančí, sluší jí to. Proto si i cítí dobře.“

Tanec je v Brně stále populárnější volnočasovou aktivitou, která nahrazuje ostatní wellness a fitness sporty. Do nového centra dochází za tancem přes deset tisíc lidí.

  • Africký tanec autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2246/224588.jpg
  • Salsa autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2246/224590.jpg
  • pole-dance autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2246/224589.jpg