Ozdobí sklepy v Bořeticích ornamenty z výšivek? Památkáři jsou proti

Bořetice - Zkrášlovací kúra zřejmě čeká vinné sklepy pod Kraví horou v Bořeticích. Starosta chce prosadit, aby se vyhlášené „kravihorské“ sklepy vymalovaly na modrobílo a na nové fasády aby vinaři domalovali ornamenty typické pro Hanácké Slovácko přejaté z dobových výšivek. Dostali by na to dokonce dotaci z obecní pokladny, památkáři však mají výhrady.

Jak vypadá sklep, který by měl být vzorem pro bořetickou Kraví horu? Bílá a modrá fasáda zdobená ornamenty - tak je to typické pro tradiční kulturu Hanáckého Slovácka.

„Náš kraj měl vždycky svůj vlastní styl. Samozřejmě na domech se k tomu už vracet nebudeme, ale v případě těch sklepů by to nebylo špatné. Turisté tak aspoň uvidí, že tu bylo něco hezkého,“ vysvětlil starosta Bořetic Václav Surman. Místní však podotýkají, že to nebude tak snadné. „Je to dobrý nápad, ale už v 60. letech se tady postavily různé sklepy, takže to bude složité sjednotit,“ řekl vinař Jiří Kuchyňka.

Vzorem pro výzdobu sklepů by měly být výšivky ze selských sukní, které byly součástí místních krojů před 150 lety. „Vzory byly jednodušší, ale je jich spousta. V Bořeticích je 260 sklepů a každý může být něčím jiný,“ uvedl starosta Surman.

Památkářům se ornamenty nelíbí

Starosta Bořetic Václav Surman o typických modro bílých ornamentech na vinných sklepech (zdroj: ČT24)

Vinný sklep je hospodářské stavení a dříve tam bývaly jen drobnější vzorky - většinou vinná réva. Motivy z výšivek tam podle památkářů nepatří.


„Přenášet zdobné motivy odjinud na sklepy není v pořádku. Myslím, že by se turistům nemělo tak podlézat,“ okomentovala to Jitka Matuszková z územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Brně.

Starosta ale souhlas památkářů nepotřebuje, protože sklepy ve většině případů nemají historickou hodnotu. Podporu naopak musí mít mezi vinaři, protože ti si budou muset na novou výzdobu svého sklepa zčásti přispět.