Podnikatel připravil dodavatele o 70 milionů, stojí před soudem

Zlín - Rozsáhlé podvody se škodou sahající až k sedmdesáti milionům korun má na svědomí podnikatel z Uherského Brodu.  Podle obžaloby muž v době od listopadu 2005 do listopadu 2007 objednával či odebíral od dodavatelů suroviny pro masnou výrobu či služby s touto činností související, ačkoli si byl vědom skutečnosti, že společnost ani on osobně nemá dostatek peněz na jejich úhradu.

Podle státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové připravil dvaapadesátiletý muž dodavatele a svého obchodního partnera dohromady o více než 70 milionů korun. Pokud bude uznán vinným, hrozí podnikateli z Uherského Brodu pět až deset let vězení. „Dodané zboží a služby neuhradil, a dodavatelům tak způsobil celkovou škodu přesahující 60 milionů korun,“ uvedla Nesvadbová.

Obviněný před soudem odmítl vypovídat s tím, že si nic nepamatuje. Obžalovaný byl v civilním řízení zbaven způsobilosti k právním úkonům, znalec jej však shledal způsobilým chápat smysl trestního řízení. „Mozková příhoda se mu stala až v průběhu vyšetřování, budeme žádat další znalecký posudek,“ uvedl obhájce Josef Čejka.

Státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová (zdroj: ČT24)

Soud měl ztíženou situaci při zjišťování důkazů. Areál, ve kterém masokombinát sídlil, totiž v září roku 2007 vyhořel. Podle spekulací mohlo jít o účelový požár. Hasiči totiž zjistili, že byl založen úmyslně. Pachatel požáru ale nebyl nikdy vypátrán a ani dnešní soud se těmito okolnostmi nezabýval.