Obce u odbahňované přehrady se bojí špíny

Luhačovice/Přehrada - Obce v okolí Luhačovické přehrady nesouhlasí s tím, aby se po jejich silnicích vozilo vybagrované bahno z Luhačovické přehrady. Bojí se nejen nepořádku, ale také toxického odpadu, který je může zamořit. Představitelé Pozlovic, Sehradic, Dolní a Horní Lhoty proto už podali stížnost na stavební úřad. Povodí Moravy, které přehradu odbahňuje, s nimi totiž podmínky úžívání obecních komunikací předem neprojednalo. Letní sezóna na přehradě je tak v ohrožení.

„Nejde nám o nic jiného, než aby bylo jasno, kdo bude nepořádek uklízet. Bojíme se, že když jim něco odpadne z korby náklaďáku, zůstane to tady ležet a nakonec to budeme odklízet na vlastní náklady,“ uvedla starostka Pozlovic Olga Tkáčová (nez.). Dodala přitom, že jediné, co si Povodí s obcemi férově vyjednalo, bylo ukládání bahna na zemědělských pozemcích vesnic. „S tím problém podle nás není,“ prohlásila.

Práce na odbahnění luhačovické přehrady se kvůli těmto problémům zbrdily a není vůbec jasné, jestli je bude firma najatá Povodním Moravy schopná dokončit včas.

Povodí Moravy problém podle provozního ředitele Mojmíra Pehala řeší už dva měsíce. „Zhotovitel i nadále jedná s občany, došlo ale ke zpoždění, protože zhotovitel sháněl vlastníky pozemků, aby s nimi mohl danou záležitost vyřešit. Jednání se starosty máme v plánu ve čtvrtek 20. ledna, kde představíme svá stanoviska. Starostové v nás mají ze zákona garanta za to, že v případě komplikací či problémů se na nás mohou obrátit,“ dodal Pehal.

Jestli se po 20. lednu něco změní, mohou obě strany jen doufat, termín dokončení odbahňovacích prací Luhačovické přehrady zůstává otázkou.