Putovní přehlídka Projekt 100 nabízí lásku a vášeň

Brno - V Brně dnes startuje Projekt 100, putovní přehlídka kvalitních a oceňovaných celovečerních filmů. V kinech Scala a Art budou moci diváci zhlédnout celkem šest titulů, jak těch nejnovějších, tak archivních. Letošním tématem jsou podoby lásky a vášně.

„Z hlubin temného vzplanutí duše prosté železničářovy dcery k proradnému záletníkovi v Erotikonu přes rutinu a stereotyp manželské lásky a snový únik ve Velké lásce až k podzimu života, který zrcadlí nepřehlednost, zoufalství a marnost lidského počínání,“ tak komentoval téma letošní přehlídky a výběr filmů umělecký ředitel Asociace českých filmových klubů Pavel Bednařík.

Letošní přehlídka filmů

Velká láska - režisér Pierre Étaix, Francie 1969

Dobré srdce - režisér Dagur Kári, Dánsko, Island, USA, Francie, Německo 2009

Erotikon - režisér Gustav Machatý, ČR 1929

Další rok - režisér Mike Leigh, Velká Británie 2010

Puškvorec - režisér Andrzej Wajda, Polsko 2009

Druhá strana mince - režisér Andrzej Bart, Polsko 2009

Jana Fantová z Brněnského kulturního centra o putovním festivalu Projekt 100 (zdroj: ČT24)

Už sedmnáctý ročník přehlídky toho nejlepšího ze světa filmu dnes odstartuje v moravské metropoli kultovním českým filmem Erotikon. Němý snímek z roku 1929 se při příležitosti uvedení na této přehlídce dočkal nového hudebního doprovodu od skupiny FORMA, který navazuje na předchozí verze Zeno Košťála (1933) a Jana Klusáka (1995).

Letošní ročník nabídne celkem šest snímků. Jsou to jak díla klasiků české i světové kinematografie, tak nejnovější filmy, které mají vyhlídky stát se v budoucnosti také nezapomenutelnými. Kromě zmíněného Erotikonu uvidí návštěvníci Projektu 100 i kritikou vysoce oceňovaný film Mikea Leigha Další rok nebo poslední dílo slavného Andrzeje Wajdy Puškvorec.

Festival v Praze zahájil nejúspěšnější polský film poslední doby, tragikomedie Druhá strana mince o životě v tuhém socialismu 50. let, což je téma českému divákovi velmi blízké. „Pro běžného diváka je to příležitost přičichnout k artovějším filmům. Neznamená to ale, že by se běžný divák musel obávat, že to bude nějak výrazně intelektuálně náročné,“ uvedla mluvčí Brněnského kulturního centra Jana Fantová.

Projekt 100 vstupuje do českých a moravských kin 13. ledna 2011 a potrvá až do 31. května. Postupně projde Prahou, Brnem, Ostravou, Plzní, Olomoucí, Zlínem a desítkami dalších měst v celé České republice. Brněnské kino Scala hostí přehlídku 17.-22.1., v prvním únorovém týdnu se Projekt 100 přesune do kina Art.