Břeclavská radnice prověří hospodaření svých předchůdců

Břeclav - Kam šly peníze z veřejných zdrojů? Jakým způsobem se vybíraly firmy, které pracovaly pro město? Právě na tyto otázky teď začalo hledat odpověď vedení břeclavské radnice. Pochyby o dobrém hospodaření vzbudila sbírka básní exstarosty Dymo Piškuly. V oblasti cestovního ruchu a propagace města je ale podle vedení města podezření hned na několik nevýhodných zakázek. Zde hraje prim firma Arin, se kterou je spojovaný bývalý radní Radek Buk.

Radek Buk prostřednictvím firmy Arin dodal radnici propagační fotografie – jeho fotografie například zdobí dvě patra Lichtenštejnského domu, další visí různě po radnici a městě. Pětadvacet samostatných fotografií naposledy město nakoupilo za 100 000 korun, jeho knihu fotografií Lednicko-valtického areálu dokonce město nakoupilo za 600 000 korun. Bývalá radnice totiž prostřednictvím firmy Arin nakoupila hned 1500 kusů.

Prohlášení Radka Buka na dotaz o vztazích s firmou ARIN s.r.o.

Někteří lidé zcela účelově neustále odmítají přijmout skutečnost, že Studio  ARIN v.o.s. a ARIN s.r.o. jsou dva různé subjekty. Studio ARIN v.o.s. jsem počátkem devadesátých let opravdu spoluzakládal, ale tato firma už před lety ukončila svou činnost. Současná firma ARIN s.r.o. má dlouhodobě pronajaty prostory v objektu, které patří mé rodině. Nic jiného s touto firmou nemám společného.

Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD) k nevýhodným zakázkám (zdroj: ČT24)

Radek Buk tvrdí, že s firmou jen externě spolupracoval, což není nic protizákonného. Jenže, úzkému propojení bývalého radního Buka a této reklamní agentuře nahrává hned několik okolností. Buk donedávna vlastnil firmu s názvem Studio Arin. Shoda jmen se současnou firmou distribuující jeho fotografie je ale podle něj čistě náhodná. Z druhé strany ale firma až do 29.prosince, tedy ještě před měsícem, sídlila na adrese jeho bydliště - tedy v domě jeho manželky. „Současná firma ARIN s.r.o. má dlouhodobě pronajaty prostory v objektu, které patří mé rodině. Nic jiného s touto firmou nemám společného,“ uvedl v písemném prohlášení, které zaslal České televizi.

Firma Arin na konci roku změnila majitele i sídlo

Firma Arin odešla z domu bývalého radního ve chvíli, kdy se začaly prověřovat aktivity bývalého vedení radnice. Podle obchodního rejstříku se přesunula do Prahy. Přesně ve stejnou dobu se změnil také jednatel a majitel firmy, který celou dobu podepisoval smlouvy s radnicí. Majitelem firmy je od nového roku dvaadvacetiletý Slovák Robert Csiba z Košického kraje.

Podezření současného vedení padá na velkou část veřejných zakázek malého rozsahu. Při jejich přidělování totiž radní oslovují konkrétní firmy a není potřeba, aby projekt schválilo celé zastupitelstvo. Bývalé vedení radnice v čele s exstarostou Dymo Piškulou takto legálně obcházelo zastupitelstvo. „Za krajně nevýhodný považujeme pronájem reklamních ploch na zábradlích u křižovatek. Výnos z těchto ploch byl 350 tisíc korun ročně, město je pronajalo reklamní agentuře za 120 tisíc s tím, že zábradlí musí opravit za půl milionu,“ uvedl starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD). Na tuto nevýhodnou smlouvu upozornili vedení města samotní zaměstnanci městského úřadu.

Město chce prověřit, do jakých firem tekly městské peníze ve větším objemu. Ve druhém kroku bude prověřovat jednotlivé zakázky. „Kromě oblasti cestovního ruchu a propagace města prověříme i stavební zakázky,“ dodal Ryšavý. Poté co prověří kroky svých předchůdců, chce se vedení pokusit nevýhodné zakázky ještě změnit.

Fotografie Radka Buka v knize Krajinou Lichtenštejnů
Zdroj: ČT Brno