Mrtvá schránka obsahuje vyznání lásky i video o brněnském orloji

Brno – Takzvaná mrtvá schránka ve zdi Českobratrského evangelického chrámu v Brně, známějšího pod označením Červený kostel, je první v České republice. Mladík zazdil do Červeného kostela USB disk o velikosti 2 GB s jedinou informací - s poselstvím projektu. Za více než týden do něj kolemjdoucí nahráli 16 souborů, mimo jiné milostné vyznání nebo video České televize, na němž se architekt Oldřich Rujbr snaží vysvětlit fungování hodin na Náměstí Svobody v Brně. Projekt mrtvých schránek (dead drops) se do České republiky rozšířil z amerického New Yorku.

„Na zahraničním portálu o street-artu jsem se dočetl o mrtvých schránkách. Celé tři měsíce v České republice nikdo mrtvou schránku neumístil, tak jsem se k tomu odhodlal sám,“ uvedl mladík, který USB disk zazdil do Červeného kostela. Svoje jméno si nepřál uvést. Jeho iniciativa pomohla projekt představit v Česku, záhy přibyly další dvě schránky v Praze. V republice je jich tak více než třeba v Austrálii nebo v Číně.

Soubor z brněnské schránky: Pro někoho, koho mám rád

Verčo, já se Tě nebojím :-)

A už jenom to, že vedle mě sedíš a já se na Tebe můžu dívat, mi stačí ke štěstí.

Idea mrtvých schránek přišla z amerického New Yorku (zdroj: ČT24)

Kdokoliv může přijít a přes USB konektor připojit svůj počítač a sdílet jakoukoliv informaci. Lidé do schránky nahráli prozatím šestnáct souborů. „Dal jsem tam obrázek od jednoho čínského malíře s politickou tématikou, přijďte se na něj podívat,“ lákal student Tomáš Chromý.

Projekt dead drops se po celém světě rozšířil z New Yorku, kde první mrtvé schránky umístil v říjnu 2010 německý umělec Aram Bartholl. Projekt vymyslel během stáže v uměleckém ateliéru Eyebeam. Prvních pět schránek v New Yorku umístil do zdi Eyebeamu, na stanici metra na 14. ulici, do Nového muzea, pod Brooklynský most do oblasti zvané DUMBO a do sídla MakerBot Industries. Bartholl založil webové stránky, kde zmiňuje přání, aby každý umístil schránku do svého okolí.

Po celém světě je k dnešnímu dni 135 mrtvých schránek s celkovou kapacitou 334 GB. Po první brněnské schránce se další dvě v uplynulých dnech objevily v Praze – v ulicích Drnovská a Táborská. Každá mrtvá schránka žije svým vlastním životem.