Šéfové Realit z Lipé dostali za podvod 7 a 9,5 roku vězení

Brno - Marek Mřihlad a Robert Justych, majitelé firmy Reality z Lipé z Kuřimi, půjdou do vězení. Podle rozhodnutí Krajského soudu v Brně podvedli své klienty, kterým slíbili postavit levné bydlení. Stavbu domů ale nikdy nedokončili a vybrané zálohy v celkové výši 20 milionů korun lidem nevrátili. Navíc byli odsouzeni také za úvěrový podvod. Na splátky si pořídili do společnosti pět aut za jeden a půl milionu korun. Úvěr ale přestali splácet a auta prodali, přestože je nezaplatili. Oba proto dostali přísné úhrnné tresty: Mřihlad 9,5 a Justych 7 let vězení.

Zdůvodnění rozsudku bylo pro oba velmi tvrdé, protože jim soudce dal jasně najevo, že jsou pro něj podvodníci. Mřihlas stráví svůj trest ve věznici se zvýšenou ostrahou a Justych s ostrahou, ten má navíc na šest let zakázánu činnost v obchodních společnostech. „Oba dobře věděli, že nemají dostatek znalostí v oboru svého podnikání, zkušenosti, ani dostatek finančních prostředků. Zálohy, které vybírali od klientů, používali pro nákladný chod společnosti a vlastní potřeby. Věděli, že nemohou dostát svých závazků, a přesto dál nabízeli své služby,“ odůvodnil rozsudek soudce Daniel Plšek.

Výčet škod

Nepostavené domy – škoda cca 17 653 000 Kč, 27 poškozených klientů
Nevyplacení dodavatelé – škoda cca 3 300 000 Kč, 28 poškozených  
Nesplacená auta -  škoda cca 1 340 000 Kč, 240 tisíc za pojistnej podvod, 1 poškozený

Vyjádření obhájce a státního zástupce k rozsudku nad majiteli Realit z Lipé (zdroj: ČT24)

Dvojice Justych a Mřihlad nakoupila do firmy postupně pět aut přes úvěr od Raiffeisen Leasing. Úvěr přestali splácet, banka je proto vyzvala k jejich odevzdání. K tomu nikdy nedošlo, šéfové Realit z Lipé všechna auta mezitím prodali. Podle státního zástupce navíc dopředu museli vědět, že nákladný úvěr nemohou utáhnout. Leasingové splátky a peníze z prodeje zůstaly ve firmě, údajně za ně společnost nakoupila stavební materiál.

Výše trestu vyšla z návrhu státního zástupce, který ve své závěrečné řeči oběma mužům vězení navrhoval. Soudce byl však ve verdiktu mnohem tvrdší než žalobce, který navrhoval Mřihladovi osm a Justychovi sedm let. Podle něj jejich záměrem nikdy nebylo seriózní podnikání, protože prakticky od začátku vybírali velké částky z firemních účtů a vybrané zálohy používali na dřívější zakázky. Pro Roberta Justycha však žádal nižší trest, protože byl podle něj ve vleku svého obchodního partnera. „Je to skutečně nečekaně přísný, ale spravedlivý trest,“ okomentoval rozsudek žalobce Aleš Sosík. 

Klienti se pěněz nedočkají

Přestože soud nařídil oběma úhradu škody, klienti se jich svých peněz nedoškají. Insolvenční správce Tomáš Kaláb potvrdil, že účty firmy jsou prázdné. „Bohužel movité věci nebo bankovní účty nebyly zjištěny. Z informací, které máme teď k dispozici, nelze předpokládat, že by zvláště drobní klienti mohli být uspokojeni.“ vysvětlil Kaláb.

Obhájci obou obžalovaných požadovali úplné zproštění viny, protože trestná činnost nebyla prokázána. „soud nevzala v úvahu žádný z našich argumentů. Odvoláme se,“ prohlásil advokát Karel Neubert.

Reality z Lipé
Zdroj: ČT24