Adoptujte svoji kapličku, vybízí starosta Mikulova

Mikulov – S originálním nápadem, jak dosáhnout opravy Křížové cesty na Svatém kopečku v Mikulově, přišel starosta Rostislav Koštial (ODS). Kapličky, které si město pronajalo od církve, chce nabídnout k adopci. Město se inspirovalo adopcemi zvířat v zoo nebo dětí z rozvojových zemí. První ohlasy firem jsou pozitivní. Informaci přinesl Břeclavský deník.

„Z Rozvojového operačního programu Evropské unie jsme se snažili na opravu získat peníze, ale nebyli jsme úspěšní. Adopce kapliček odráží naši snahu sehnat peníze z alternativních zdrojů,“ uvedl Koštial.

A první oslovené firmy reagovaly vstřícně. „Jsme firma z Mikulova a rádi takovou akci podpoříme. Jednáme se starostou o konkrétních podmínkách, uvidíme, co z toho vzejde,“ zhodnotil dosavadní vývoj podnikatel Vojtěch Vymyslický, který vlastní stavební firmu.

Právě podmínky adopce budou tím, co rozhodne. Vojtěch Vymyslický je ochotný investovat do oprav kapliček řádově statisíce korun, na více než milionovou rekonstrukci finance nemá. Zájemci si mezi kapličkami budou moci vybrat – na opravu nejméně poškozených bude stačit 200 tisíc, několikamilionové částky se budou muset vynaložit na opravu těch nejvíce zdevastovaných. „Každá firma by měla svoji opravenou kapličku označenou štítkem a do budoucna by ji udržovala v dobrém stavu,“ dodal starosta.

Zájemců z řad mikulovských podnikatelů je několik, podle starosty teď zbývá vyřešit právní otázky. Kapličky totiž i přes projekt adopce zůstanou ve vlastnictví biskupství.

V první fázi by firmy měly opravit zdevastované objekty kapliček – tedy opravit zdění a fasády. Teprve v druhém kroku přijde řada na umění z kapliček. Jedná se o sochy, ale i uměleckou výmalby.

  • Kapličky na Svatém kopečku v Mikulově autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2258/225714.jpg
  • Výhled ze Svatého kopečku v Mikulově autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2258/225713.jpg