Komise nespokojená s kandidáty hledá znovu šéfa brněnských filharmoniků

Brno - Brněnští radní dnes kývli na návrh primátora, aby se zrušilo výběrového řízení na ředitele brněnských filharmoniků. Komise, která v něm měla posoudit zájemce o post po Davidu Marečkovi (vyhrál výběrové řízení na ředitele České filharmonie a z Brna odchází), totiž přišla se smutným závěrem: nebyli jsme s kandidáty spokojení. Ze třinácti přihlášených jich prošlo podle podmínek pouze pět a to se jim zdálo málo. A aby přišlo víc kvalitních uchazečů, navrhla primátorovi zmírnit podmínky jejich výběru. Ta nejzásadnější - praxe v řídící pozici  - sice v podmínkách zůstala, ale už není zdaleka tak podstatná její délka.

„Tou nejzásadnější změnou je zmírnění čtyřleté praxe v řídící funkci. Roky praxe už nebudou podmínkou, ale pouze výhodou každého z kandidátů,“ vysvětlil náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Rada chce zároveň hledat déle - přesněji dva měsíce - a doufá, že se jí přihlásí uchazeči ze zahraničí. „To by bylo samozřejmě pro Brno zajímavé,“ dodal Pospíšil.

Otázkou je, co zmírnění podmínek výběru budoucího šéfa brněnských filharmoniků přinese. Když se totiž před půl rokem hledal šéf České filharmonie v Praze, byly podmínky výběrového řízení téměř totožné s těmi i ze zrušeného brněnského výběrového řízení. Do širšího finále přitom bylo přijato osm kandidátů, což je jen o tři více než v Brně. A vybralo se. Jenže to, co bylo v Praze normální, je podle Brňanů příliš tvrdé. Mírnější podmínky znamenají podle nich lepší výběr.

Pět kandidátů, kteří prošli zrušeným brněnským výběrovým řízením a splnili podle radnice „příliš náročné podmínky“, mají tak podle všeho smůlu. Pokud s nimi totiž komise nebyla podle Pospíšilových slov příliš spokojená, je jen málo pravděpodobné, že by ji při novém konkursu příliš zajímali. Přihlásit se ale samozřejmě mohou.

Kdo jsou ti, kteří komisi příliš nenadchli, ale „tvrdé“ či spíše „standardní“ podmínky splnili, nechtějí radní zveřejnit. Stejně jako jména komisařů, z nichž dva pro nový výběr podle Pospíšila dokonce vymění.

Faktem je, že najít náhradu za inovátorského Davida Marečka, který Filharmonii Brno opouští v jejím skvělém stavu, nebude zřejmě jednoduché. Její členové mu dokonce psali dopis, aby se do Brna i po vyhraném výběrovém řízení v Praze raději vrátil. To Mareček neudělal. Od února nastupuje v hlavním městě.

Zadávací podmínky zrušeného výběrového řízení na post šéfa Filharmonie Brno

Požadované předpoklady:
- ukončené vysokoškolské vzdělání – magisterský stupeň,
- znalost základních principů, na nichž je založena příspěvková organizace zřízená územním samosprávným celkem,
- orientace v oboru a všeobecný kulturní přehled,
- dobrá orientace v oblasti ekonomiky,
- nejméně 4 roky praxe v řídící funkci,
- manažerské dovednosti,
- aktivní znalost nejméně jednoho světového jazyka (AJ, FJ, NJ),
- schopnost komunikace s odbornou veřejností a s médii,
- občanská a morální bezúhonnost,
- ovládání jednacího jazyka

Zadávací podmínky výběrového řízení na post šéfa České filharmonie