Rodiče svěřili dívku strýčkovi k hlídání, ten ji zneužil

Zlín - Krajský soud ve Zlíně se začal zabývat kauzou pohlavního zneužití a opakovaného znásilnění dvou malých děvčátek. Na lavici obžalovaných usedl dvaašedesátiletý muž z Holešova na Kroměřížsku. Hrozí mu 5 až 12 let vězení. Podle obžaloby povedený strýček loni v létě nejméně pětkrát znásilnil svou sedmiletou neteř ve Zlíně, kde ji navštěvoval. Soud dnes hlavní líčení odročil na pondělí 24. ledna, kdy se k výslechu dostaví další svědci a soudní znalci. Rozsudek s největší pravděpodobností padne až v únoru.

Při vyšetřování případu vyšlo najevo, že už v roce 2004 „strýček“ nejméně jednou pohlavně zneužil její tehdy šestiletou sestru. Pro změnu však v Holešově na zahradě domu, kde sám bydlel a kde mu děvčátko rodiče svěřili ke hlídání.

Obhajoba obžalovaného

Kdybych takovou potřebu cítil, vyhledal bych doktora. Vím, co to znamená, že to obnáší basu.

Krajský státní zástupce Roman Kafka o případu (zdroj: ČT24)

Ani tím však podle státního zástupce výčet skutků obžalovaného nekončí. Dalších několik neteří si na strýčka stěžovalo, že je v minulosti osahával, ale rodiče jim prý tehdy nevěřili. Jenže od té doby uplynulo 8 až 15 let a vše je dávno promlčeno.

Obžalovaný je od loňského září ve vazbě, ale vinu popírá: „Není to pravda. Ani jsem k tomu neměl možnost. Sedávala mi na klíně, škrábal jsem ji na zádech, houpal na rukách. Nic víc. Nevím, proč si to vymyslela.“ Odborná vyšetření u obžalovaného ale pedofilii potvrdila. Jeho oběti se soudu neúčastní, soudce pouze přečte jejich výpovědi.

Případ policii oznámila psycholožka Petra Mandincová, která znásilňovanou dívku vyšetřovala. „Vzhledem k jejím rozumovým schopnostem je nepravděpodobné, že by si to vymyslela,“ uvedla psycholožka.