Brněnský magistrát chystá rozšíření obchodního domu Tesco

Brno - Pěší cesta z brněnského hlavního nádraží na autobusové nádraží Zvonařka se zřejmě dočká zcela nové podoby. Obchodní dům Tesco, který je na trase mezi těmito dvěma dopravními uzly, totiž čeká zásadní přestavba. Novou podobu dostane nejen budova obchodního domu, ale i přilehlé okolí – stávající terasa a prostor směrem k ulici Dornych.

Asijské tržnice, stánky rychlého občerstvení, špína. To je současná realita okolí brněnského Tesca na Dornychu. Společnost Tesco Stores teď přišla s plánem na jeho přestavbu. Brněnský magistrát si od projektu slibuje zlepšení žalostného stavu, ve kterém se tato lokalita nachází.

Roman Onderka (ČSSD), primátor města Brna:

„Považuji obchodní dům Tesco v lokalitě na Dornychu za nádražím za jednu z nejškaredějších budov po stránce urbanistické. Jakoukoliv investici, která bude uvažovat o tom, že by se měla tato oblast zkultivovat, bude město pdoporovat.“

Reportáž Ivety Zieglové (zdroj: ČT24)

Nová dvoupatrová obchodní galerie má Brňanům nabídnout nejen více obchodů, ale i 450 parkovacích míst a pohodlnější průchod od vlakového k autobusovému nádraží. „V současné době jsme ve fázi přípravy a shromažďování dokladů pro územní řízení. Veřejnost už měla možnost se k projektu vyjádřit, a sice v procesu posouzení vlivu na životní prostředí EIA,“ řekla mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová.

Přestavba má ale i své odpůrce. Čtyři a půl tisíce Brňanů podepsalo petici za pestrou a hustou síť obchodů ve městě a s rozšiřováním velkých nákupních center zásadně nesouhlasí. „Souhlasíme s tím, že prostor mezi současným Tescem a hlavním nádražím je v nevyhovujícím stavu. Podle našeho názoru je tam určitý nesoulad s územním plánem. Naším požadavkem je, aby krajský úřad nařídil projednávání s veřejností toho projektu tak, jak nařizuje zákon,“ řekl Milan Štefanec, koordinátor programu NESEHNUTÍ.

Nejistý je i osud sousedního domu dětí a mládeže Junior, který možná bude muset ustoupit budoucí zástavbě. Pokud skutečně k demolici budovy dojde, Tesco slibuje Junioru nabídnout nové prostory v blízkém okolí. Odpůrci i příznivci stavby se shodnou na jediném: S prostorem kolem současného Tesca se musí něco udělat.