Vinaři začínají lisovat slámové víno

Jižní Morava  - Vinaři na jižní Moravě začínají s výrobou slámových vín. Hrozny musejí ležet na slámě minimálně tři měsíce. Leden je tak jedním z prvních termínů, kdy mohou vinaři začít hrozny lisovat. Slámové víno je pro spotřebitele atraktivní, vyrábí se ale v menších objemech. Nejedná se přitom o žádnou levnou záležitost, labužníci jsou ale ochotni si připlatit.

Výroba slámových vín není levnou záležitostí, z čehož plyne i jejich výsledná cena. Podle odborníků z Národního vinařského centra proto nelze očekávat, že by spotřeba slámových vín kopírovala celkový nárůst spotřeby vína. Špičková slámová vína v ČR produkují jak menší firmy, tak větší výrobci, například Znovín.

Slámové víno

Patří do kategorie jakostních vín s přívlastkem, lze jej tedy vyrábět až po ověření cukernatosti Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Cukernatost musí dosáhnout při lisování alespoň 27 stupňů, ale výjimkou nejsou například ani hodnoty dosahující 60 stupňů.

Sommeliér Luděk Machala o slámovém víně (zdroj: ČT24)

Jedním z výrobců, který se slámovým vínem dlouhodobě zabývá, je Petr Marcinčák z Novosedel na Břeclavsku. „Letos jsme zpracovávali vzhledem k nižší kvalitě vína polovinu loňské úrody pro výrobu slámového vína, tj. celkem 12 tun,“ říká vinař. Slámové víno dnes zpracovávané se bude lahvovat za dva roky a za dva a půl půjde na trh. Dalším důvodem, proč produkci slámového vína i ledového vína omezil, je zásoba, kterou má. „Tato vína vydrží desítky let, jsou nesmrtelná,“ uvedl Marcinčák. Podle něj slámové víno není ještě příliš rozšířené. Je to podle Marcinčáka dáno složitou technologií výroby, která je spojena i s určitým rizikem. Sám s lisováním hroznů čeká, až jejich cukernatost dosáhne 40 až 50 stupňů.

„Dá se předpokládat, že za 2,5 roku bude slámového vína na pultech méně, a bude proto ještě dražší než to letošní,“  shrnuje Petr Marcinčák. Podle dostupných statistik Národního vinařského centra se v roce 2009 v ČR vyrobilo 41 vzorků slámových vín o objemu 192 hektolitrů. Nejobvyklejšími odrůdami pro výrobu slámových vín jsou veltlínské červené rané, tramín červený, veltlínské zelené a frankovka.