Brněnská diecéze vybrala v Tříkrálové sbírce o milion více než vloni

Brno - Peníze z posledních kasiček spočítali za dohledu úředníce pracovníci brněnské charity. V brněnské diecézi, která zahrnuje jižní Moravu a Vysočinu, se vybralo téměř 16 900 tisíc korun. Lidé tak věnovali na dobročinné účely o milion více než vloni. Jen v Brně se vybralo 1 682 tisíc, o padesát tisíc více než v roce 2010. O rozdělení peněz rozhoduje Tříkrálová komise, která posuzuje zaslané žádosti. Peníze se dostanou k lidem s mentálním postižením, k seniorům, ale i bezdomovcům.

„Největším projektem, o který letos žádáme, bude zřízení azylového domu na Bratislavské ulici v Brně, který bude určen pro pomoc mužům a ženám bez domova,“ uvedl ředitel Diecézní charity Karel Kosina. Azylový dům vznikne v budově, kde dřív sídlila škola. „Azylový dům bude mít 25 míst jak pro muže, tak pro ženy. Noclehárna by měla mít 30 lůžek,“ dodal Ladislav Šos z brněnské Oblastní charity.

„Kromě noclehárny bude bezdomovcům k dispozici denní centrum, kde dostanou najíst, mohou se osprchovat nebo zapojit do tvořivých dílen,“ doplnil Kosina. Podle něj v Brně lidí bez domova přibývá, často se do Brna stahují z celé jižní Moravy. Důležitým úkolem centra je nasměrovat tuto skupinu zpět do běžného života.

Ředitel Diecézní charity Karel Kosina (zdroj: ČT24)

Úprava azylového domu měla stát 40 milionů, stačit bude muset čtvrtina

Charita počítala s tím, že na opravu budovy bude potřeba 40 milionů, takovou částku by se jí ale nepodařilo získat. Upustilo se tedy od opravy suterénu a řady dalších částí původního projektu. „Bude se stavět ze sádrokartonů a z lehkých stavebních materiálů, tím pádem to bude levnější a můžeme si dovolit takovýto dům nějak zařídit,“ doplnil Šos. Na zařízení domu bude muset stačit 10 milionů, většinu částky chce pošta získat z evropských dotací.

Loňský výnos z Tříkrálové sbírky byl použit v brněnské kavárně Anděl nebo v domově pro seniory. Velká část peněz se využila na přistavění další části domova. V kavárně Anděl pracují mentálně postižení, práce je součástí léčebné terapie, která má pomoci se začleněním postižených do běžného života.