Třídy osmiletých gymnázií se nakonec rušit nebudou

Brno - Hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek rozhodl o pozastavení rozhodnutí Rady jihomoravského kraje o redukci osmiletých tříd gymnázií. Fakticky to znamená, že ve školním roce 2011/2012 zůstanou zachovány všechny třídy osmiletých gymnázií ve stejném počtu, jako je tomu dnes. Koalice kraje bude pokračovat  v přípravě optimalizaci středního školství. Do tohoto procesu chce Hašek zapojit všechny strany jihomoravského zastupitelstva, ale i odbornou veřejnost, zástupce místních samospráv a školských rad. Své rozhodnutí oznámil hejtman Hašek po ukončení koaličního jednání nad rušením tříd osmiletých gymnázií.

Rozhodnutí zrušit 330 míst v osmiletých třídách na jihomoravských gymnáziích oznámili zástupci kraje 20. ledna. Jejich záměr vyvolal velkou bouři nevole zejména u mimobrněnských studentů a rodičů. O osmiletou třídu měla přijít gymnázia v Blansku, Šlapanicích, Zastávce, Hustopečích, Židlochovicích, Hodoníně, Strážnici, Bučovicích, Moravském Krumlově a ve Znojmě. Náměstek hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL), který má na starosti optimalizaci školství a rušení gymnázií před 2 týdny oznámil, odmítl rozhodnutí hejtmana komentovat.

Gymnázia jen pro nadané?

Stanislav Juránek odmítá rozhodnutí hejtmana komentovat (zdroj: ČT24)

Když se osmiletá gymnázia zaváděla, měla být prý určena pro tři procenta nejnadanějších zájemců. „Nyní je však na některá gymnázia přijímán každý nebo téměř každý žák, který se přihlásí,“ uvedl kraj. Podle hejtmanova náměstka Stanislava Juránka (KDU-ČSL) se někde mělo osmileté gymnaziální studium zrušit, ale nahradit ho mělo šestileté. Argument o třech procentech dětí, která by měla víceletá gymnázia navštěvovat, ale odmítá děkan Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity Josef Trna. „Nikde nebylo jednoznačně řečeno, že tento typ škol je určen jen pro talentované nebo jen pro tři procenta populace. Teď, když dětí ubývá, je jasné, že absolutní počty volných míst na víceletých gymnáziích (VG) rostou, a na VG se tak mohou dostat i děti netalentované. To ale není zásadní problém, tak tomu bylo i za 1. republiky. Nevím, kdo a proč se bojí toho, aby VG absolvovalo pouhých deset procent dětí,“ uvedl děkan Trna.