Kocábova kytara, kterou věnoval bezdomovci, zmizela

Brno – V pátek 4. února uplynou dva roky od chvíle, kdy tehdejší ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb slíbil Zdeňku Opálkovi, že mu dá kytaru. Kocáb Opálku potkal v pavlačovém domě v Brně, kde si mu důchodce postěžoval, že kytaru nemá, ale rád hraje. Svůj slib Kocáb dodržel a kytara s podpisem k novému majiteli doputovala. Kde je kytara dnes, Opálka neví. A nabídku redaktorky České televize, že mu s pátráním pomůže, odmítl. „Čekal jsem, že se kytara panu Opálkovi “ztratí„. Je v tíživé sociální situaci, takže i kdyby kytaru prodal, jsem rád, že mu nějak pomohla,“ okomentoval zmizení nástroje Michael Kocáb.

„Kytaru od pana Kocába jsem půjčil svému kamarádovi Petru Smolíkovi. Ten ji nechal u svojí známé v brněnském Juliánově,“ popsal peripetie Zdeněk Opálka. Než se pro ministerskou kytaru stihl se svým kamarádem vypravit, ten zemřel na infarkt. Kytara je od konce listopadu nezvěstná. Zdeněk Opálka ví jen to, že by měla být kdesi v Juliánově.

Opálka tvrdí, že se poptá Smolíkových známých, zda o kytaře něco neví. Je snadno rozpoznatelná, Michael Kocáb ji podepsal. Když mu redaktorka České televize nabízela pomoc s pátráním po osudu kytary, Opálka to odmítl. Kdyby prý mezi známé zemřelého bezdomovce Smolíka dorazil s televizním štábem, nikdo by s ním nemluvil.

Setkání Michaela Kocába se Zdeňkem Opálkou (zdroj: ČT24)

Kytara dnes Opálkovi nechybí tak jako před dvěma lety. „Kytaru mám jinou, sice ještě není naladěná, ale brnkám si na ni,“ dodal. Odmítl, že by Kocábovu kytaru prodal. „Hodně lidí mi nabízelo peníze, jeden mi chtěl zaplatit tisíc korun. Ale já bych takový dárek od pana ministra nikdy neprodal,“ dodal Opálka. Výsledek je ale stejný - darovanou kytaru nemá.