V Tuřanech řádí zloději, kradou hlavně v noci

Brno – Obyvatelé brněnské městské části Tuřany se bojí o svůj majetek, v ulicích řádí vykradači domů. Zloději se zkouší dostat do nezamčených nemovitostí, k otevření dveří jim stačí zřejmě jen tenká kovová planžeta. Při nočních výpravách kradou vše, co mohou snadno odnést - především šperky, peníze a drobnou elektroniku. Starosta Tuřan Aleš Jakubec (ČSSD) už požádal policii, aby posílila hlídky v ulicích. „Navíc každý den varujeme občany v místním rozhlase,“ dodal starosta Jakubec. V hlášení zaznívá doporučení, aby lidé pečlivě zamykali a podezřelý pohyb osob okamžitě hlásili policii.

O štěstí může mluvit starší žena, která zloděje vyplašila. „Když jsem ve tři hodiny ráno uslyšela divné šramocení, tak jsem rychle vyběhla z ložnice a všude rozsvítila. Našla jsem ale jen otevřené dveře do chodby, zloději stihli utéct,“ popsala žena, která si nepřála uvést svoje jméno.

Další obyvatelka Tuřan Pavlína Ambrozová přišla na to, že se její dům někdo pokusil vykrást, až ráno. „Máme odřené dveře, jak se je zloději pokoušeli otevřít. Nic se ale neztratilo,“ uvedla Ambrozová. Slyšela o dalších případech vloupání, nenechaví zloději se podle ní pokoušeli dostat do domů u tuřanské sokolovny, na ulici Pratecká nebo Dvorecká. Podle místních občanů si zloději vyberou ulici a zkouší dům po domu. V domech řádí nad ránem s vědomím, že majitelé uvnitř spí.

Obyvatelka Tuřan Pavlína Ambrozová o pokusu vloupání do jejího domu (zdroj: ČT24)

Mezi místními se mluví o více než desítce případů, policie má ale z Tuřan nahlášených pouze pět vloupání. „Zloději vykradli tři rodinné domy, ale i zahradní chatu a garáž. Je možné, že nevydařené pokusy lidé nepřišli nahlásit,“ uvedl mluvčí brněnské policie Petr Nečesánek.