V Brumově a Horních Kounicích si lidé volili zastupitele opožděně

Jižní Morava - Konec bezvládí? V šestnácti obcích si obyvatelé vybírali nové zastupitele až včera. Náhradní termín komunálních voleb se v sobotu 5. února uskutečnil tam, kde se v říjnu nehlasovalo. Důvod? Nikdo tam nekandidoval. Například v Brumově na Tišnovsku a Horních Kounicích na Znojemsku na podání kandidátek zkrátka zapomněli. Výsledky obce spočítaly v noci na dnešek. Volební účast byla podle informací Českého statistického úřadu vysoká.

Zatímco v říjnu nedali v Brumově na Tišnovsku a Horních Kounicích na Znojemsku dohromady ani kandidátku, teď měli v první jmenované dvě a v druhé tři. „Lidé jsou rádi, protože mít obec bez zastupitelstva je mimořádný stav, a to není k ničemu dobré,“ uvedl předseda volební komise v Horních Kounicích Roman Trtek. Svůj hlas tam do urny vhodilo 85 procent obyvatel z celkového počtu 221 právoplatných voličů, zvítězilo Sdružení nezávislých kandidátů.

Také v Brumově se radají z vysoké volební účasti 87 procent. Ze 196 možných voličů přišlo 171. Čtyři místa v sedmičlenném zastupitelstvu náleží Druhé šanci, tři místa Sdružení pro Brumov.

Reportáž Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)

Více než tři měsíce se o Brumov a Horní Kounice bez starostů a zastupitelů starali státem jmenovaní správcové. Ne že by svoji práci nedělali dobře, měli ovšem velmi omezené pravomoce a bez pořádného úřadu přišly obce hlavně o možnost zažádat si o potřebné dotace například na opravu silnic. „Všechny plánované projekty na rok 2011 tím padly,“ krčil rameny bývalý starosta Horních Kounic Petr Karbaš. Počkat tak musí i nutná rekonstrukce tamní hasičské zbrojnice.