Po deseti letech začala další rekonstrukce hradu Špilberku

Brno - Symbolickým poklepem první cihly začnou práce na obnově jižního a středního křídla hradu Špilberku a rekonstrukce východního bastionu, kde vznikne malá letní scéna. Potrvají dva roky a přijdou na více než 140 milionů korun. Cílem prací je zatraktivnit památku a více ji otevřít veřejnosti. Pro tu začne po letech fungovat také hradní vinárna, která byla doposud zavřená.

 Uzavřené jižní křídlo, kde jsou v současné době depozitáře Muzea města Brna, se díky rekonstrukci propojí s ostatními křídly. „Vznikne tak nový vstup do hradu, pokladny, šatny, muzejní obchod, ale také třeba zázemí pro účinkující na Shakespearovských slavnostech,“ vysvětlil ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprián.

V jižním křídle vznikne také kavárna, která bude přístupná z nádvoří, ale i z okružní vyhlídkové trasy. Ve středním křídle by měl vzniknout přednáškový sál a výukové centrum pro děti, díky kterému by se mohly o historii hradu a Brna dozvědět více.

Rozsáhlá rekonstrukce se přesto téměř nijak nedotkne stávajících expozic, které Muzeum města Brna na hradě má. Dočasně ale nebude fungovat výstavní prostor pro příležitostné výstavy v zapadním křídle a bude uzavřena výstava o meziválečné architektuře s názvem O nové Brno. „Naprosto se ale rekonstrukce nedotkne akcí, jako jsou letní Spakespearovské dny,“ dodal Ciprián.