Kavárna Era je zase o kousek blíž znovuotevření

Brno – Přesně jako ve dvacátých letech minulého století si budou připadat návštěvníci kavárny Era v brněnských Černých polích. Stejná fasáda, totožné sytě modré monolitické schodiště a nábytek jaký zdobil interiér kavárny před osmdesáti lety. Slavná brněnská meziválečná kavárna se má na jaře znovu otevřít a vrátit se ke svému původnímu účelu - podávání kávy. Přibude k ní navíc restaurace. V horním patře vily návštěvníci budou mít možnost navštívit galerii architekta Josefa Kranze, který budovu navrhl. Vila, která společně s vilou Tugendhat patří mezi nejvýznamnější památky funkcionalismu, se oprav dočkala až po desetiletích chátrání.

„Jsme v závěrečné fázi rekonstrukce. Zbývá nám dořešit administrativní záležitosti projektu a dokončit menší stavební úpravy,“ uvedl David Kuchař z občanského sdružení Studio 19. Právě toto sdružení získalo z evropských fondů více než 12 milionů korun potřebných na rekonstrukci chátrájící památky. A nakonec se stane i provozovatelem kavárny, restaurace i galerie.

Stavební práce se zdržely skoro o rok, podle původních plánů měla mít kavárna otevřena od loňského jara. „Jsme pyšní na to, že se podařilo obnovit autentický vzhled Ery,“ dodal architekt a autor projektu oprav Jan Velek. Zdržení způsobily přísné požadavky památkářů, kteří po celou dobu rekonstrukce dohlíželi na dodržení původních postupů i technologií. Velmi náročná a zdlouhavá byla zejména výměna padajících stropů. K neplánovanému zdržení přispělo kromě stavebních komplikací i to, že peníze z Evropské unie dorazily později, než Studio 19 počítalo. 

NO COMMENT - Kavárna Era je téměř dokončená (zdroj: ČT24)

Historie kavárny Era

Kavárna Era vznikla v letech 1927 až 1928 podle projektu Josefa Kranze a je označována za vrcholné dílo brněnského funkcionalismu. Do dvoupodlažního objektu s předzahrádkou se vešlo 240 hostů. Svému účelu jako objekt Restaurací a jídelen přestala sloužit v roce 1978. Do opuštěného objektu umístila tehdejší Vysoká škola zemědělská sklady skript a učebny.

V roce 1991 objekt získali v restituci potomci bývalých majitelů. Restituent Karel Matocha v roce 1997 tvrdil, že kavárnu zprovozní. Nakonec ji ale prodal Luboši Ptáčkovi. V době prodeje byl objekt velmi zchátralý, stropní byly konstrukce zničeny přetížením. Zdivo bylo promočené, kovové části zkorodované. Vilu má od roku 2008 v pronájmu občanské sdružení Studio 19, které zajistilo financování oprav z evropských dotací.