Civilní lékaři Vojenské nemocnice Brno odmítli zaskakovat za ostatní

Civilní lékaři Vojenské nemocnice Brno odmítli v případě krize nemocniční péče zaskakovat za kolegy z jiných nemocnic. Nemíní prý nahrazovat ty, kteří dali výpověď, a riskovat chyby pramenící z nezvládnutého množství práce. Akci Děkujeme, odcházíme civilní lékaři nemocnice podporují, uvedli dnes v prohlášení, které rozeslal předseda tamního lékařského odborového klubu Martin Chochlík.

Chirurgické i anesteziologické týmy vojenských nemocnic nabídl pro případ krize tento týden ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). V brněnské vojenské nemocnici pracuje 58 civilních lékařů a 20 lékařů-vojáků z povolání. V dnešním prohlášení civilní lékaři odmítli stát se „jedním ze spasitelů brněnského/jihomoravského zdravotnictví“, jak prý v krizovém scénáři počítá vláda.

„Vyzýváme tímto odpovědné politiky našeho státu, aby okamžitě začali konstruktivně řešit požadavky vznesené naší odborovou centrálou a nehledali naprosto nesmyslná řešení, kterými pouze ohrozí životy pacientů,“ uvedli odboráři.

Lékaři z vojenských nemocnic hrozí, že neuzavřou smlouvy o přesčasové práci

Když se prý vláda s lékaři nedohodne, jsou lékaři připraveni neuzavřít smlouvy o přesčasové práci nebo ty, které už podepsali, vypovědět. Pohrozili tím už dřív. Akce prý není namířena proti vedení nemocnice. Ředitel Vojenské nemocnice Brno Antonín Vodák se dnes k situaci v nemocnici nevyjádřil, je na pracovní cestě na ministerstvu obrany. Podle informace z jeho sekretariátu bude oficiální vyjádření za nemocnici poskytovat ministerstvo. Pracovnice sekretariátu odkázala i na jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD), který předsedá krajské bezpečnostní radě.

Na jihu Moravy dalo výpověď 18 procent nemocničních lékařů, horší než počty je však podle krajského radního Oldřicha Ryšavého (ČSSD) struktura odcházejících lékařů. Výpověď dalo hodně anesteziologů, chirurgů a traumatologů, což může citelně oslabit možnosti operovat.

V ČR fungují čtyři vojenská zdravotnická zařízení, kromě brněnské nemocnice ještě Ústřední vojenská nemocnice v Praze a Vojenská nemocnice Olomouc. Čtvrté, Ústav leteckého zdravotnictví v Praze, zajišťuje péči a vyšetření hlavně pro civilní a vojenský létající personál.