Mateřské školky ve Žďáře a Petrovicích se přetahují o děti

Blanensko - Ani ne půl kilometru od sebe dělí mateřské školy v Petrovicích a Žďáře na Blanensku. Petrovická školka vznikla loni v září, a odlákala tak část dětí, které dříve navštěvovaly tu ve vedlejší obci. Žďárští už loni museli svoji mateřskou školu dotovat 300 tisíci korunami, teď počítají s částkou ještě vyšší. Nakolik to ohrozí její existenci?

Petrovice se v poslední době rychle rozrůstají. V obci vyrostly nové domy, kam se nastěhovaly další mladé rodiny. Nová mateřská škola tam stojí od loňského září. Starosta Žďáru Milan Smatana (nez.) přesto trvá na názoru, že stavba nové školky čtyři sta metrů od té jejich byla zbytečná. „Naše školka by se dokázala postarat o všechny děti. Teď se jejich počty rozpůlily a ani v jedné školce nebudou kapacity pořádně využité,“ tvrdí Smatana.

Kolik dětí školky navštěvuje?

Moderně vybavenou petrovickou školku aktuálně navštěvuje dvaadvacet dětí při kapacitě pětadvaceti dětí.

Do školky ve Žďáře ještě nedávno chodilo osmadvacet dětí, teď jich je o polovinu méně. Minulý týden tam k zápisu přišlo pouze sedm dětí. „Když připočítáme i děti s nepravidelnou docházkou, jejich počet by se mohl pohybovat opět kolem čtrnácti,“ předpokládá ředitelka žďárské školky Milada Nečasová.

Starosta Petrovic je ale opačného názoru. „Stalo se nám už, že nám školka ve Žďáře odmítla přijmout dokonce předškoláka. Naše obec má teď šest set obyvatel, to je dvakrát více, než má Žďár. Nebojím se, že bychom školku nenaplnili,“ řekl Vladimír Paulík (VV). Školka přímo v místě bydliště je pro rodiče i děti pohodlnější.

Bude muset některá „z kola ven“?

Starosta Žďáru se nebojí, že by školku museli zavřít, počítá ale s vyššími dotacemi. „Samozřejmě pro nás školka není žádná výdělečná firma, spíš to bereme jako službu mladým rodinám. Určitě je situace pořád taková, aby nám tu školka pořád mohla zůstat,“ řekl Smatana. Kdyby zanikla, není jisté, zda by se děti ze Žďáru do petrovické školky s mnohem menší kapacitou vešly. Nová školka, ačkoliv moderně vybavená, navíc postrádá zázemí, které ve Žďáře nechybí - především kuchyni. „Jídla do školky se připravují v kuchyni základní školy, tak je to běžné i v jiných obcích,“ nevidí v tom problém starosta Paulík.

Bojová atmosféra mezi obcemi vládne už dlouho. Bývalý starosta Žďáru v minulosti navrhoval stavbu nové velké školky společné pro obě obce, Petrovičtí ale byli zásadně proti. Vladimír Paulík se brání, že s velkým nárůstem počtu obyvatel v poslední době musejí být Petrovice samostatnější a svoji vlastní školku bezpodmínečně potřebují.