V okolí vinných sklepů budou muset Bořetice možná zavést noční klid

Brno - Večerka v deset hodin a zákaz rušení nočního klidu - taková pravidla by mohla platit ve vyhlášené vinařské lokalitě v Bořeticích na Kraví hoře. Pokud by totiž část obce s vinnými sklepy byla zapsána jako obytná zástavba, Bořetice by se mohly snáze dostat k dotacím na protipovodňová opatření. Ta vinné sklepy nutně potřebují - kvůli vodě jim totiž hrozí zřícení. Má to ale jeden háček. V okolí vinných sklepů, kde místní často pořádají večírky a vinné seance, by začala platit stejná nařízení jako všude jinde v obci.

Na leden roku 2009 budou kravihorští vinaři dlouho vzpomínat. Kvůli vodě se tam zřítilo několik sklepů a vyšlo najevo, že řada ostatních je podmáčená. Plány na stavbu protipovodňových opatření ale krachují. Bořeticím na ně schází 20 milionů korun. Šance získat dotace nejsou právě vysoké.

„Záchrana lidských životů je důležitější než záchrana vinných sklepů a z tohoto důvodu jsem přesvědčen o tom, že v protipovodňové ochraně a v dotačních titulech by měly dostat přednost projekty, které se zabývají skutečně ochranou lidských životů a obydlí,“ tvrdí náměstek jihomoravského hejtmana Ivo Polák.

Starosta Bořetic Václav Surman o problémech se sklepy (zdroj: ČT24)

Místo vinných sklepů nová čtvrť?

Zastupitelé obce ale přišli s nápadem - z vinných sklepů, tedy hospodářské zóny, by se změnou územního plánu mohla snadno udělat zóna obytná. Získat dotace by pak bylo daleko snažší. Jenže zároveň by tím Kraví hora přišla o svůj noční život.

„Noční klid se tam dnes nemusí dodržovat. Pokud z toho uděláme oblast pro bydlení, může se stát, že některý obyvatel tam potom bude požadovat dodržování stejných pravidel jako v obci,“ řekl starosta Bořetic Václav Surman.

Ohlas na tento nápad je podle Surmana v obci pozitivní. Jenže jak už se několikrát ukázalo - najít shodu mezi 250 vinaři je složitější, než se může zdát.  V březnu chce proto starosta svolat pracovní schůzku se všemi vinaři, aby možné strategie společně znovu probrali.