Někteří lékaři mohou po 1. březnu zažít zklamání

Brno - Lékaři sice včera schválili memorandum, které jim slibuje 2 miliardy korun na navýšení tarifních platů, ne všichni se ale zřejmě na svá místa vrátí. Jen na jižní Moravě to potvrdili například ředitelé Fakultní nemocnice Brno a nemocnice v Uherském Hradišti. Možnost, že někteří stálí lékaři budou 1. března chybět, připustil i ředitel brněnské „Úrazovky“.

„Nemám problém vzít všechny lékaře zpátky, což by zajistilo běžný chod nemocnice,“ říká ředitel Úrazové nemocnice Brno Karel Doležal. Pokud si ale někdo v době výpovědi našel jiné místo, bude na to nemocnice muset reagovat. V nemocnici je ve výpovědi 40 lékařů, jestli skutečně všichni své výpovědi stáhnou, zjistí ředitel během následujících tří dnů.

Fakultní nemocnice Brno všechny lékaře zpět nepřijme

Na možnost, že někteří lékaři zůstanou mimo hru, ředitel nemocnice Roman Kraus upozorňuje po celou dobu trvání krize. „Memorandum neobsahuje závazek, že musím lékaře zpět přijmout,“ naznačil budoucnost ředitel Kraus. V žádném případě by ale nemělo jít o nějakou mstu. O tom, kdo se bude moci vrátit, podle Krause nakonec rozhodnou přednostové jednotlivých klinik. Ne se všemi lékaři, kteří výpověď podali, byli v Bohunicích po profesní stránce spokojeni. Právě těmto lékařům teď hrozí, že se na své původní místo nevrátí.

Uherské Hradiště - velká nejistota

Ředitel nemocnice v Uherském Hradišti Antonín Karásek se nechal slyšet, že ani jednoho z doktorů, který podal výpověď v souvislosti s odborářskou akcí, nevezme zpět. Mluvčí nemocnice Ludvík Valouch už dříve řekl, že „díky těmto výpovědím samovolně dojde k žádoucí restrukturalizaci a optimalizaci poskytované zdravotní péče“.

Vedení nemocnice i po včerejšku trvá na tom, že místo nemá žádný lékař jisté. Ředitel nemocnice doporučuje, pokud lékaři chtějí zpět do nemocnice, aby podali žádost na personální oddělení. To se samozřejmě nelíbí místnímu LOKu. Vyjednávání s vedením nemocnice se ale zřejmě budou moci uskutečnit až příští týden, kdy se ředitel vrací ze zahraničí.

Na Zlínsku si oddechly rodičky

Novorozenecké oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně je jediným specializovaným pracovištěm v kraji, kde zachraňují životy předčasně narozených dětí. Pouze primář Jozef Macko nedal v rámci akce „Děkujeme, odcházíme“ výpověď. V krajním případě byl připraven se spacákem trávit v práci 24 hodin denně. Teď mu spadl kámen ze srdce. „Upřímně řečeno, jsem velmi rád, protože v posledních dnech už byla situace hodně napjatá. Nevěděl jsem, jak spor dopadne. Byl jsem ale vnitřně přesvědčený, že minimálně někteří z mých kolegů se přece jenom 1. 3. v práci objeví, že mě v tom takzvaně nenechají. Dokonce někteří mně to i deklarovali, byť neveřejně,“ svěřil se primář České televizi.

Zlínští lékaři mohou být klidní, ale…

Ředitel největší krajské nemocnice Bohuslav Škubal potvrdil, že platí jeho dřívější prohlášení. Bude osobně mluvit s každým lékařem, který bude dál chtít v Baťově nemocnici pracovat. Ve výpovědi je tam aktuálně 119 doktorů, což představuje přibližně 40 procent. „Já bych chtěl, aby tahle nemocnice fungovala normálně ku prospěchu všech občanů. Takže ten, kdo přijde, s ním se určitě domluvíme,“ řekl ředitel.

V uklidnění situace ve všech čtyřech krajských nemocnicích doufá hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). „Jedná se o akciové společnosti, takže je to skutečně v kompetenci managementu. Ale takové doporučení, aby přijali lékaře zpátky, dostali. Trošku to možná bude problém tam, kde už byla přijata náhrada, ale v případě dobrého, odborně zdatného lékaře si myslím, že se řešení najde,“ uvedl hejtman Zlínského kraje.