Žena z Břestku týrá svůj dobytek

Břestek – Desítky krav a ovcí žijí na statku v Břestku na Uherskohradišťsku ve velmi špatných podmínkách. Podle Krajské veterinární správy má majitelka s péčí o zvířata dlouhodobě problém. Žena je v tíživé finanční situace a potravu pro desítky krav, prasat a ovcí shání nárazově. Vyhládlá zvířata podle místních ze statku už několikrát utekla a potulovala se po obci. Veterinární správa ženu vyzvala, aby situaci zlepšila, ta s nimi však vůbec nekomunikuje. Veterinární správa případ vyšetřuje, v krajním případě může majitelce nařídit vybití stáda. Na případ upozornil Zlínský deník.

„V areálu farmy jsou zemědělské stroje a auta, o která by se zvířata mohla poranit. Víme o jedné krávě, která zemřela zaklíněná pod zemědělským strojem,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy Zlínského kraje (KVSZK) František Mahdalík. Zvířata už vloni v listopadu nařídili přemístit jinam, kde by mohla žít. Majitelka však převozu zabránila.

Krajská veterinární správa případ prošetřuje a zvažuje, jak týraným zvířatům pomoci. „Majitelce sice hrozí finanční postih, spíše jí však znovu nařídíme, aby část stáda zabila nebo je odvezla jinam,“ dodal Mahdalík. Majitelka je podle informací veteriny ve špatné finanční situaci a pokuta by nic nevyřešila.

Ředitel krajské veterinární správy Zlínského kraje František Mahdalík a obyvatel Břestku František Salinger (zdroj: ČT24)

Místní jsou kvůli přístupu majitelky rozzlobení. „Krávy i prasata jí pravidelně utíkají, kolikrát jdete a potkáte na cestě čtyři krávy,“ rozčiloval se obyvatel Břestku František Salinger. Krávy sice vypadají, že je majitelka krmí, ale jinak jsou špinavé a zanedbané. Stejně jako statek. Podle něj žena zvířata netýrá, ale spíše sama péči o více než padesát zvířat nezvládá.

O problémové majitelce z Břestku ví i policie, v minulosti do obce několikrát kvůli potulujícímu se dobytku vyjížděla. Protože majitelka zvířat odmítala spolupracovat s pracovníky veterinární správy, policisté je doprovázeli.

  • Majitelka zvířata krmí, ale jsou špinavá a zanedbaná autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2335/233404.jpg
  • Zvířata se po zničeném areálu pohybují zcela volně autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2335/233407.jpg