Policejní inspekce zkoumá únik ze spisu odsouzených politiků

Brno – Policejní inspekce prověřuje možný únik ze spisu Aleše Kvapila a Radovana Novotného. Jeho část podle MF Dnes našel v kavárně osmadvacetiletý Brňan a odnesl ho na policii. Oba bývalé politiky z ODS soud loni poslal na sedm let za mříže kvůli přijetí úplatku. Obžalovaní se odvolali, za svou nevinu budou bojovat u olomouckého vrchního soudu.

Podle MF Dnes obálku s materiály ze spisu v kavárně zapomněl jeden z dvojice mužů Roman Heinz a Petr Hoskovec. První je zaměstnanec krajského státního zastupitelství, druhý společník Jiřího Štopla, korunního svědka v případu. Oba pojí přátelství a také fakt, že měli ke korupční kauze svým způsobem blízko.

Heinz, někdejší náměstek krajského policejního ředitele a nynější čekatel na post státního zástupce, schůzku s Hoskovcem nepopírá. Nepopírá ani to, že ho Hoskovec požádal o poskytnutí rozsudku v kauze Kvapil-Novotný. Jeho žádosti ale odmítl vyhovět. Stejně tak odmítl, že by disponoval jakoukoliv částí spisu. Heinz se přitom o kauzu obou politiků aktivně zajímal a docházel na soudní jednání.

Petr Hoskovec v celé kauze vystupoval jako svědek a zároveň jako poškozený. To mu zaručovalo mimo jiné i přístup do spisu. „Pan Hoskovec i pan Štopl mohli na své náklady pořizovat kopie, v tomto případě i kopie rozsudku,“ potvrdil soudce Miloš Žďárský. K jakýmkoliv informacím se tak mohl dostat zcela legální cestou. Hoskovec je na svém mobilním čísle nedostupný. Jiří Štopl informace MF Dnes považuje za nesmyslné.

Policejní inspekce svou práci na případu odmítla komentovat. Je ale jisté, že se jím zabývá od konce loňského roku a vyslechla již většinu klíčových svědků.

Následovaly prý výhrůžky

Pro brněnského podnikatele, který v kavárně Rendez vous vyslechl část konverzace a našel obálku, měla prodle MF Dnes výpověď na policii nepříjemnou dohru. Dva muži mu za „ztrátu paměti“ byli ochotni dokonce zaplatit čtvrt milionu korun a v případě, že by na nabídku nepřistoupil, hrozili mu násilím. Tuto část příběhu ale policie zná pouze z novinových stran, svědek v tomto případě k trestnímu oznámení nepřistoupil.

Aleš Kvapil, někdejší starosta brněnských Žabovřesk, a bývalý tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný podle rozsudku brněnského krajského soudu přijali milionový úplatek od podnikatele Jiřího Štopla za to, že nebudou komplikovat jeho stavební projekt Sonocentrum. Štopl si většinu schůzek nahrával a poté začal na usvědčení pachatelů spolupracovat s policií.

Kvapil s Novotným vinu popírali. Jejich právníci zprvu poukazovali na politické pozadí celé aféry, poté se snažili soud přesvědčit o verzi s policejní provokací. Tu měl podpořit i „nový“ klíčový svědek Radek Bělák. Soud mu ale neuvěřil. Jako irelevantní pak například vyhodnotil i „špionážní“ fotografie, na kterých byl v kavárně po jednání soudu zachycen Hoskovec s policejním detektivem, který se korupčním případem zabýval.

Nejnovější vývoj v případu jim hraje do karet. Obhájce Radovana Novotného Kárim Titz pro Českou televizi uvedl, že kvůli údajné manipulaci se spisem uvažuje o rozšíření odvolání.