Rakouský soud rozhodl o vydání Vaškůje do Česka

Vídeň - Rakouský Zemský soud definitivně rozhodl o vydání Romana Vaškůje zpátky do České republiky. Vaškůj už nemá k dispozci žádný standartní opravný prostředek, může se ještě obrátit na rakouský Nejvyšší soud a domáhat se uznání porušování svých základních práv. Podle rakouského generálního prokurátora Georga Karesche je takový postup velmi neobvyklý. Předání by se mělo uskutečnit do dvou měsíců. Vaškůj do zahraničí utekl před výkonem trestu, měl za daňové úniky nastoupit do vězení na sedm a půl roku. Rakouská policie Vaškůje zadržela loni v červnu a od té doby česká strana jednala o jeho vydání zpět do republiky. Mezitím v září loňského roku jeho trest potvrdil i Ústavní soud, a kontroverzní podnikatel si tak definitivně musí trest za daňové podvody odpykat.

Podle generálního prokurátora Georga Karesche nemá Rakousko důvod pro nevydání zlínského podnikatele. „Česká republika je členem Evropské unie, zemí s demokratickým zřízením a my nemáme důvod zpochybňovat rozhodnutí české justice,“ řekl.

Roman Vaškůj už téměř nemá šanci, že by se legální cestou vydání do Česka vyhnul. „Můžeme ještě podat žádost k Nejvyššímu soudu, ale je to velmi výjimečné. Za dobu svojí praxe jsem se nesetkal s tím, že by soud odmítl někoho vydat do takové země jako je Česká republika,“ potvrdil právní zástupce Romana Vaškůje Roland Kier.

Rakouský soud vydal Vaškůje Česku (zdroj: ČT24)

K předání Vaškůje by mělo na česko-rakouských hranicích dojít do dvou měsíců

Pokud se Vaškůj neobrátí na nejvyšší soud, vydá rakouské ministerstvo spravedlnosti konečné rozhodnutí o vydání. „Poté eskortuje rakouská policie Romana Vaškůje na česko-rakouskou hranici, kde si ho přeberou čeští policisté,“ uvedla mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Rakouská strana vydala Vaškůje do Česka, aby mohl být stíhán za podvody s leteckým olejem a aby nastoupil trest za daňové úniky z let 1994 až 1995.

O vydání podnikatele už jednou rakouský soud rozhodoval. „Rakouský soud koncem listopadu nepravomocně povolil podnikatelovo vydání do České republiky,“ řekla před časem mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Proti rozhodnutí se Vaškůj odvolal k Zemskému soudu, který dnes verdikt potvrdil.

Stíhání Romana Vaškůje

1996 – 1998: Vaškůj strávil dva roky ve vazbě poté, co jej policie zadržela a obvinila z krácení daně (celní podvody z let 1994 -1995)

29. července 2008: Krajský soud v Brně uznal Romana Vaškůje vinným z daňových úniků z let 1994 až 1995. Do vězení má jít na sedm a půl roku.

7. ledna 2010: přerovský soud uznal Vaškůje vinným z pokusu o podplacení bývalé sekretářky Jiřího Čunka Marcely Urbanové. Neuložil mu žádný trest, protože v té době byl odsouzen na sedm a půl roku za daňové podvody z let 1994-1995, což je podle soudu dostatečné.

3. června 2010: rakouská policie zatkla Vaškůje ve Vídni.

22. září 2010: Vaškůj neuspěl s ústavní stížností v kauze daňových úniků, za které mu soudy uložily  sedm a půl roku vězení.

Listopad 2010: rakouský soud nepravomocně rozhodl o vydání Vaškůje do České republiky.

15. listopad 2010: zlínský soud vrátil státnímu zástupci k dopracování žalobu na Vaškůje v kauze podvodů s leteckým olejem za 160 milionů, kterých se měl dopustit v roce 2004 při provozování letecké linky z Kunovic do Prahy. Žaloba podle soudu krátila práva obhajoby a nepředložila dostatek důkazů.

3. prosinec 2010: rakouské úřady propustily Vaškůje z vazby, protože uplynula maximální lhůta, po kterou ho bylo možné zadržovat.

22. února 2011: rakouský Vrchní zemský soud potvrdil rozhodnutí předchozího soudu o vydání Vaškůje do České republiky.

Mezitím byl Roman Vaškůj 3. prosince propuštěn z rakouské vazby. „Uplynula maximální lhůta, po kterou ho bylo v Rakousku možné ve věznici držet,“ uvedla Palečková. O jeho propuštění se úřady dozvěděly až od České televize. Od prosince se tak zlínský podnikatel mohl volně pohybovat po Rakousku.

Rozsáhlé daňové podvody nejsou to jediné, čeho se v minulosti zlínský podnikatel dopustil.

1994-1995: Stát kvůli neproclené naftě přišel o 750 milionů

Rozsáhlého krácení daní se zlínský podnikatel Roman Vaškůj dopustil v roce 1994 a 1995. Pro svoji firmu CWA nechal ze Slovenska přivážet motorovou naftu, kterou ale neproclíval ani nedanil. Celními deklaranty zodpovědnými za proclení dováženého zboží bylo papírově devadesát řidičů, kteří se stali takzvanými bílými koni. Právě na ně tak padla povinnost po odhalení podvodu v květnu 1995 zaplatit daň, i když zboží nebylo jejich a ani neměli na zaplacení. Navíc řidiči shodně tvrdí, že o pašování nic nevěděli. Za pravdu jim dali i policejní vyšetřovatelé, kteří žádného z řidičů neobvinili.

Ze Slovenska přijelo téměř 1 500 cisteren s neproclenou naftou, a stát tak přišel o 750 milionů. Generální ředitelství cel označilo za jediné viníky právě řidiče jako celní deklaranty a milionové dluhy po nich společně s ministerstvem financí vymáhalo. Žádosti o prominutí ministerstvo nevyhovělo, zoufalí řidiči proto přepisovali majetek na děti a na oko se rozváděli. Mnozí měli exekuci na dům nebo plat. Řidičů se zastal i ombudsman a vyzýval celníky, aby výši vymáhaných dluhů snížili. Celníci prominuli přibližně desetinu dluhu, ale ne všem řidičům.

Státní zástupce u vrchního soudu označil případ za jeden z nejzávažnějších daňových trestných činů v historii země. Vaškůj na obžalobu reagoval tvrzením, že tolik nepravd a fabulací neslyšel za posledních deset let svého života.

2004: Podvody při provozu letecké linky z Kunovic do Prahy

Loni v červnu byl podnikatel obviněn z dalšího daňového úniku ve výši až 160 milionů korun. Vaškůj se měl společně se společníkem Stanislavem Nedbálkem vyhnout placení daní za společnost Discovery Travel v období od května do prosince 2004. Oběma mužům za to hrozí až deset let vězení.

2007: Roman Vaškůj měl figurovat i v kauze kolem Jiřího Čunka

Přerovský okresní soud rozhodl, že se Roman Vaškůj spolu s Petrem Šmiřákem pokusil uplatit Marcelu Urbanovou, někdejší Čunkovu sekretářku a klíčovou svědkyni v kauze. Chtěli, aby za úplatek stáhla svoji výpověď proti Čunkovi. V případě Vaškůje soud pouze vynesl verdikt o vině a neuložil mu žádný další trest. Vzal v potaz, že Vaškůj byl v té době za daňové podvody už odsouzený na sedm a půl roku. V červenci ale krajský soud rozsudek nad oběma muži zrušil a nařídil nové zkoumání kauzy.