Řidič, který zavinil smrt kamarádů, dostal dva roky vězení

Zlín - Dva roky ve vězení stráví třiadvacetiletý řidič Petr Čápek, který zřejmě v opilosti a při rychlé jízdě havaroval s autem u Topolné a zavinil tak smrt svých dvou spolujedzců, Roberta Podešvy a Jana Holáně. On sám dnes tvrdí, že si na událost vůbec nepamatuje a že se druhý den po oslavě vzbudil v centru Prahy. Jenže podle policie z místa nehody utekl a pár minut po ní si zavolal taxík, aby jej odvezl z Topolné do Uherského Hradiště. U soudu dnes vypovídali další kamarádi z osudné oslavy, kteří potvrdili, že před jízdou pil. A také řidič felicie, do které peugeot řízený Čápkem ve vysoké rychlosti najel. Za smrt kamarádů mu hrozil až šestiletý trest.

Verdikt na spodní hranici sazby si vysloužil Čápek s ohledem na svou dobrou pověst studenta Univerzity Tomáše Bati a protože neměl se zákonem nikdy žádné potíže. A také proto, že se neprokázalo, že byl byl při jízdě opilý. Soudce si však neodpustil při zdůvodňování rozsudku apel na jeho dnes poprvé odvyprávěnou teorii o výpadku paměti. Čápek totiž přišel s tím, že si nepamatuje, že by řídil. Jeho pamět mu podle něj selhala od konce oslavy do okamžiku, kdy se ocitl zničehonic v Praze, odkud volal z telefonní budky svým rodičům. „Tomu může věřit skutečně jen obžalovaný,“ prohlásil lakonicky soudce Ivo Krinke.

Policejní vyšetřování totiž prokázalo, že ještě pár minut před tragédií mladíci kupovali benzín a občerstvení na nedaleké čerpací stanici. Chvíli na to přišli o život. „Právě záběry z kamer benzínky potvrdily, kde který z mužů v autě seděl. Také z pitvy vyplynulo, že náraz do těl směřoval z pravé strany, ani jeden z mrtvých tedy s největší pravděpodobností neřídil. Naopak na bundě obviněného muže jsme našli otisky a stopy po bezpečnostním páse, které odpovídaly umístění pásu řidiče. Kromě toho muže usvědčily i pachové stopy a výpis z mobilního telefonu, podle kterého muž byl chvíli po nehodě u Topolné a volal taxislužbu,“ popsala již dříve Bartíková.

Tisková mluvčí PČR Zlín Jana Bartíková k vyšetřování řidiče (zdroj: ČT24)

Proto se také soudce přiklonil k obžalobě, která navrhla pro Čápka dvouletý nepodmíněný trest, zákaz řízení na šest let a výplatu 750 tisíc korun odškodného rodině jednoho z mrtvých. „Zavolat si taxíka a nezavolat záchrannou službu, to je skutečně trestuhodné,“ dodal Krinke.

Nehoda se stala po oslavě 22. narozenin jednoho z mladých mužů, který ve voze zahynul. V neděli 7. března 2010 pět minut po páté hodině ráno se řítil stříbrný peugeot ve směru od Napajedel na obec Topolná. Jeli v něm tři dvaadvacetiletí muži, kteří z oslavy v Uherském Hradišti odvezli známého do Otrokovic a vraceli se zpět. Řidič však rychlou jízdu 120 km/h, kterou prokázali soudní znalci, nezvládl. V zatáčce dostal smyk. Auto vjelo do protisměru a tam se srazilo s protijedoucí felicií a v odrazu od ní se vymrštilo a několikrát předvrátilo směrem do pole. Náraz byl tak prudký, že peugeot roztrhal. Dva spolujezdci z auta vypadli, přestože s největší pravděpodobností byli připoutáni. Když čtyřicetiletý řidič felicie uviděl v protisměru auto ve smyku, snažil se brzdit, zabránit tragédii se mu však nepodařilo. Sám utrpěl středně těžká zranění.

„Policisté si původně mysleli, že v peugeotu jeli jen dva pasažéři a že ani jeden z nich nehodu nepřežil. Posléze ale vyšlo najevo, že řídil někdo třetí,“ vysvětlila mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

Smrtelná nehoda u Napajedel na Zlínsku
Zdroj: HZS Zlínského kraje