Kraj odhlasoval padesátimilionový úvěr pro zlínskou nemocnici

Zlín - Dotaci ve výši 50 milionů pro nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně dnes odhlasovali zastupitelé Zlínského kraje. Ve zdravotnictví na Zlínsku je momentálně zřejmě nejdramatičtější situace v zadluženosti krajské nemocnice i ve stahování výpovědí lékařů. Úvěr má podpořit provoz nemocnice, jehož omezení kvůli nedostatku pěněz začalo zvažovat vedení.

Balanc Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně na hraně finančního kolapsu pokračuje. Z platební neschopnosti ji má vyvést padesátimilionový provozní úvěr, který dnes schválili krajští zastupitelé. V poměrně krátké době je to další citelná injekce největší krajské nemocnici - loni v prosinci kraj do nemocnice napumpoval 45 milionů korun.

Mnozí zastupitelé o nemocnici hovoří jako o černé díře na peníze a zdráhali se hlasovat pro další úpravu její ekonomiky. Pokud by ale kraj úvěr nemocnici neposkytl, mohlo by to znamenat ohrožení péče o pacienty.

Zlínská nemocnice se cítí pojišťovnami znevýhodňovaná

Vedení nemocnice se brání, že ve srovnání s velkými fakultními nemocnicemi například v Brně nebo Ostravě je krajská nemocnice ve Zlíně v nevýhodě. Pojišťovny na její provoz dávají o 25 procent peněz méně, pacientům ve Zlínském kraji však poskytuje prakticky stejnou péči jako nemocnice fakultní.

Ztráta zlínské nemocnice se na konci roku pohybovala kolem 170 milionů korun. Na počátku února vedení nemocnice přiznalo, že dluhy narůstají o dalších 15 milionů každý měsíc.

Problémy Krajské nemocnice Tomáše Bati vypluly na povrch před rokem. Do dozorčí rady se tehdy dostala zástupkyně opozičního hnutí Starostové a nezávislí, senátorka Jana Juřenčáková. Jakmile získala možnost nahlédnout do ekonomických dokumentů, byla v šoku. Dluhy nemocnice se blížily hranici dvou set milionů korun a neustále narůstají. Představenstvo finanční problémy nepopírá, odpovědnost za ně ale necítí.