Profesor filozofie musí za výhružné e-maily zaplatit pokutu

Brno - Profesor filozofie Břetislav Horyna z Masarykovy univerzity byl uznán vinným z posílání výhružných e-mailů svému kolegovi. Jako trest dostal padesátitisícovou pokutu. Pokud ji nezaplatí, půjde na dva měsíce do vězení. Soudce se nepřiklonil k obžalobě, která pro Horynu žádala půlroční podmínku, pokutu a zákaz pedagogické činnosti. Horyna se cítí nevinen, a proto se na místě odvolal. Státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou. Profesor Jaroslav Hroch, kterému byly zasílány výhružné a vulgární e-maily, dnes k soudu nepřišel.

„Soud má za prokázané, že Břetislav Horyna je autorem a odesílatelem výhružných e-mailů. Nejméně jeden e-mail byl odeslán z domácího počítače,“ zdůvodnil své rozhodnutí soudce Martin Hrabal. Soud má podle něho za prokázané i to, že počítač užívaný Horynou na pracovišti sloužil k přístupu do e-mailových schránek, ze kterých výhružky chodily.

„Neuvěřili jsme domněnce o recesi, snaze o dehonestaci či studentský žert,“ pokračoval ve zdůvodnění rozsudku Hrabal. Stějně tak se mu jeví nepravděpodobné zfalšování IP adresy počítače. Své rozhodnutí podložil znaleckým posudkem, který byl prezentován při středečním jednání. Podle něho je zcizení IP adresy velmi komplikovaná záležitost. „K dispozici je jeden konkrétní e-mail a přístup do e-mailových schránek, které jsou uvedeny jako odesílatelé předmětných e-mailů. Tam se podařilo zjistit, že se k nim mimo jiné přistupovalo z IP adres, které byly na pracovišti profesora Horyny,“ uvedl ve středu soudní znalec Roman Pavlík.

Znalec připustil, že není možné říci, že e-maily psal přímo Horyna. „Domnívám se ale, že e-maily posílal človek, který pravidelně kontroloval tři schránky, ze kterých maily odcházely. Bylo prokázáno, že do zmíněných schránek přistupoval někdo z domácího i pracovního počítače profesora Horyny,“ doplnil znalec.

Ukázka z výhružných e-mailů

„Hajzlíku, ty si myslíš, že utečeš do Ostravy? (…) To by ti prospělo, pár ti jich naflákat, až budeš žrát chodník. (…) Stačí jedna injekce v trolejbusu, celkové ochrnutí, shniješ zaživa. (…) Myslíš si, že zalezeš a nebudeš vidět? Ani omylem, fešáku, už brzo to začne, dočkáš se. Shniješ, než tě najdou.“

Podle soudce je zbytečné udělit podmíněný trest nebo zákaz pedagogické činnosti, jak jej navrhla obžaloba, protože jde o exces a pouhé vybočení z normálního chování v životě obžalovaného.

Horyna sám na otázky nereagoval, jeho právní zástupce však jasně řekl, že se odvolá. „Neprokázalo se, že e-maily psal,“ uvedl právní zástupce Horyny Jiří Soukop. Celou kauzou se Horyna navíc cítí poškozený. Poškozený se však cítí také Jaroslav Hroch, který se bojí chodit do práce a otevřít e-mailovou poštu. Jeho manželka podle něj dodnes trpí strachem.