Ředitelka ZŠ zpronevěřila peníze. Znovu stojí před soudem

Brno - Drobná nesrovnalost ve výpočtu sociální dávky přivedla brněnské kriminalisty na stopu dnes již bývalé ředitelky základní školy v brněnské části Žebětín. Podle policie neoprávněně nakládala se svěřenými penězi, rozdělovala je na odměnách mezi své stoupence z pedagogického sboru a sama sobě při odchodu do důchodu opakovaně vyplatila desetitisícové odškodné. Jednašedesátiletá žena byla obžalována z porušování povinnosti při správě cizího majetku, dnes pokračuje již po několikátém odvolání její soud. Hrozí jí šest měsíců a pět let.

„Vyšetřovatelé při hloubkové revizi dostupných podkladů odhalili nejen zmatečně vedenou dokumentaci protežující ve svém důsledku užší kolektiv pracovníků nakloněných vedení, ale i daleko závažnější prohřešky ředitelské agendy, jako jsou smyšlené počty dětí ve družinách,“ uvedl policejní mluvčí Petr Nečesánek. Místo třiceti dětí jich ředitelka hlásila šedesát. „Tím v podstatě dostávala větší peníze, větší dotace,“ vysvětlila policejní vyšetřovatelka Hana Šinclová, která se případem poslední rok zabývala. Do spisu nashromáždila více než tisíc stran materiálů.

Bez povšimnutí nezůstala ani angažmá rodinných příslušníků a známých, kteří se podíleli na chodu instituce. „Uzavřela dohodu o provedení práce na údržbu zeleně kolem školy, ačkoliv škola neměla žádné pozemky,“ informovala  Šinclová. „Práci navíc měla provádět její dcera,“ doplnila.

Zlatý důchodový padák: desetitisíce z rozpočtu školy

U příležitosti vlastního odchodu do důchodu si navíc pedagožka v řídicí funkci po pěti letech ředitelování opakovaně vyplatila ze spravovaných účtů desetitisícové odměny. Konečným výsledkem zúročení jejích profesních zkušeností tak je škoda přesahující svým rozsahem jeden milion dvě stě tisíc korun. „Přišla na to nová ředitelka školy, když měla své předchůdkyni vyplatit odchodné. To ale bylo příliš vysoké, tak to krajský úřad nechal znovu prověřit a nestačil se divit,“ řekla Šinclová.