Neznámí vandalové vykradli a poničili hroby

Vsetín/jižní Morava - Antonín Hába navštívil o víkendu vsetínský hřbitov, kde chtěl položit květinu na hrob svého zesnulého syna Tomáše. Místo klidného uctění jeho svátku ho čekalo nepříjemné překvapení. Z hrobu Hábových stejně jako z mnoha dalších zmizel kovový křížek. Neznámý vandal poničil hroby, když z nich násilím sundával měděné a mosazné kříže, vázy nebo lampy. Stejný osud potkal hroby v Lednici nebo v Těšanech na Brněnsku, na obou místech škoda přesáhla dvacetitisícové částky.

„Přesná škoda ještě není stanovená, protože ji zatím nevyčíslili okradení majitelé. Půjde však o desítky tisíc korun,“ popsala vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková. Zloději si v obou případech z hřbitovů odnesli pouze kovové věci, které se dají ve výkupu prodat.

Starosta Těšan Antonín Vymazal pevně doufá, že se odcizené předměty v některé z výkupen podaří vypátrat a nalézt pachatele, aby uhradil způsobené škody. Zdůraznil, že některé náhrobky byly poškozeny tím, že se z nich zloděj marně snažil kovové části vypáčit.

Antonín Hába, majitel poškozeného hrobu (zdroj: ČT24)