Nečekejte na muže s karafiátem, rozkoš si dopřejte samy, radily feministky

Brno - Trochu netradiční pojetí oslavy Mezinárodního dne žen (MDŽ) zvolila skupina feministek v brněnském Domě umění. Oslavám daly přívlastek Wellness - právo ženy na rozkoš a tu nabídly přítomným ženám v mnoha podobách. Dámy i dívky lovily na pruty fotky mužů svých snů, nafukovaly kondom o závod nebo si užily netradiční módní přehlídky, kdy se v roli modelů představily lákavé zákusky. Největší ohlas však vzbudilo speciální masážní křeslo, kde relaxujícím ženám do oušek šeptalo lichotky mužské recitační trio.

Jednou z organizátorek večera v Domě umění byla Lucie Jarkovská z Gender centra Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Stála u zrodu letošní feministické oslavy MDŽ, jejímž vyvrcholením byl právě program rozkoše. „Naším cílem určitě nebyl vysměch tomuto svátku, naopak chtěli jsme si jej užít s radostí. Vážně jsme o postavení žen mluvili na univerzitní půdě v diskuzích o domácím násilí nebo o zastoupení žen v politice,“ vysvětlila.

Happening nabídl půjčovnu prsou, ulovení si vysněného muže na prut, šeptání láskyplných slůvek do ouška nebo obejmutí na přání. Jsou to věci, které ženám dnes chybí?

NO COMMENT: Osmero rozkoší na oslavě MDŽ v brněnském Domě umění (zdroj: ČT24)

Protože obecně nejde říct, co se ženám líbí nebo co jim chybí, tak jsme se snažili oslavu MDŽ udělat co nejpestřejší. Nabídli jsme hodně performancí, instalací, z nichž si každá žena může vybrat, co si chce užít. Happening sice zdánlivě nijak nesouvisí s bojem žen na přelomu 19. a 20. století o zrovnoprávnění, politická práva, o lepší pracovní podmínky nebo o právo studovat. Dnes jsme jich sice dosáhli, ale uvnitř rodiny nebo v oblasti partnerské sexuality se stále schovává mnoho problémů. Mnoho žen je sexuálně vykořisťováno, protože jejich možnost prožít si rozkoš je vždy podřízena mužským zájmům.

Co jste chtěli vzkázat ženám?

Původní myšlenku, že zvolíme závažné téma týkající se žen, jsme nakonec zavrhli s tím, že si prostě jednou uděláme radost.  S tím má totiž většina žen problém – neustále myslí na druhé, pečuje o ně, ale sama sobě rozkoš nedopřeje. MDŽ ve stylu Wellness – právo ženy na rozkoš tady byl jen a jen pro ženské potěšení. Chtěli jsme všem dívkách a dámám vzkázat, aby pasivně nečekaly, až jim muži donesou karafiát, ale dopřály si rozkoš samy. Ať už si pod tím kdokoliv představí cokoliv.

Jsou si ženy a muži v práci rovni?

Říkáte, že skrze dosažení ženské rozkoše může dojít i k společenské změně. Jak?

Hodně věcí souvisí s vlastním sebevědomím, s uvědoměním si svého práva na rozkoš. Vědět, že žena není v žádném směru podřízena mužské dominanci. Žena, která si tohle řekne, se stane velmi sebevědomou a může působit pozitivně na svoje okolí, začne je měnit k lepšímu. Dávno neplatí  pořekadlo našich prababiček „Sedávej panenko v koutě, budeš-li hodná, najdou tě“.

Proč by si ženy tento den měly připomínat?

Nebylo vždycky samozřejmostí, že by ženská práva patřila mezi základní lidská práva. V českém prostředí už se dosáhlo téměř všech změn, o které usilovaly naše prababičky feministky. Můžeme studovat, volit, být voleny - druhou věcí je, nakolik máme možnost tohoto práva využít. Diskriminace je sice protiústavní, přesto se to děje a je jen velmi málo žen, které se tomu brání. Je potřeba si také uvědomit, ve kterých zemích nejsou práva žen zdaleka na takové úrovni a jak těže se ženy probojovávají k lepšímu postavení ve společnosti.

  • Lucie Jarkovská autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2379/237822.jpg
  • Jednou z rozkoší pro ženy byla i možnost magnetickou přitažlivostí uložit magnet autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2379/237830.jpg
  • Jednou z rozkoší pro ženy byla i možnost závodit v nafukování prošlých kondomů autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2379/237831.jpg