Jižní Morava je pro investory nejatraktivnějším krajem

Brno – Do Jihomoravského kraje loni zamířilo nejvíc investorů z celé republiky. Celkem 52 tuzemských i zahraničních firem zde investovalo celkem 1,123 miliard korun. V absolutních číslech tak Jihomoravský kraj jednoznačně předčil ostatní regiony. S loňskými investicemi by mělo vzniknout i 1 678 nových pracovních míst.

„Jihomoravský kraj patří k nejoblíbenějším lokalitám pro nové investice. Především Brno je lákavé zvlášť pro firmy zabývající se výzkumem a vývojem nebo strategickými službami. Velkou zásluhu na tom má přítomnost kvalitních vysokých škol,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Druhý největší počet investic loni zamířil do Moravskoslezského kraje, pomyslnou třetí příčku obsadil Středočeský kraj. Oba přitom za jižní Moravou výrazně zaostaly.  

Se získáváním investic pomáhá regionům státní agentura CzechInvest. Od roku 1993 pro Jihomoravský kraj agentura zprostředkovala 64 projektů za více než 60 a půl miliardy korun. Investice do kraje přinášejí nejen peníze, ale i postupný vznik až 28 706 nových pracovních míst. „Pro řadu investorů do služeb nebo do vývoje softwaru je pracovní trh v Praze už příliš napjatý. Agentura CzechInvest jim pak umí vysvětlit, že Brno může být pro jejich investici ještě příhodnější volbou,“ dodal generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek. 

Čtyři z pěti investorů se věnují výzkumu a službám  

Statistiky agentury CzechInvest za rok 2010 ukázaly také na změny ve struktuře české ekonomiky. Jen každá pátá nová investice míří do výroby, čtyři zbývající do výzkumu nebo služeb. Ještě v roce 2007 přitom dominovaly mezi novými investicemi výrobní projekty. Téměř 40 % společností investovalo do informačních technologií a vývoje softwaru.