Nesehnutí nedostanou od magistrátu ani korunu, podle aktivistů jde o pomstu

Brno – Nesehnutí, jedno z nejvýraznějších brněnských sdružení, už nedostanou od města žádnou dotaci. To, že město letos nijak nepřispěje na vydávání časopisu Přes ani na podporu Týdne lidských práv, včera odsouhlasili zastupitelé na doporučení rady. A to přesto, že kulturní komise přidělení peněz doporučila. Nesehnutí tak přijdou o desetitisíce a hovoří o šikaně ze strany města. Žádné vysvětlení, proč jejich činnost už město nechce podporovat, totiž od představitelů města nezaznělo.

„Překvapilo nás, že rada zamítla doporučení odborné komise, která náš projekt ohodnotila jako kvalitní a souhlasila s uvolněním 35 tisíc korun. Odepření podpory je jednoznačně politickým krokem,“ řekl Milan Štefanec z občanského sdružení Nesehnutí. Podle něj je patrné, že vyřazeny byly projekty dalších ekologických organizací, které jsou ke krokům města také velmi kritické.

Možných důvodů, proč město neudělilo sdružení Nesehnutí stejné finance jako vloni, lze najít hned několik. Před dvěma lety vyskládali aktivisté brněnským úředníkům na stůl větve pokácených borovic, v soudních sporech s nimi magistrát není příliš úspěšný a před pár dny aktivisté burcovali Brňany na náměstí Svobody, aby se vyjadřovali k připravovanému územnímu plánu.

Náměstkyně primátora pro kulturu Jana Bohuňovská (ODS) o nepodpoření Nesehnutí (zdroj: ČT24)

Náměstkyně primátora pro kulturu: Nediskutovali jsme o tom, proč projekt nepodpoříme

Jasného vysvětlení od města se nedočkali. Důvod, proč projekt Nesehnutí nedostane peníze, dnes nedokázala vysvětlit ani náměstkyně primátora pro kulturu Jana Bohuňovská (ODS). „Nediskutovali jsme o tom, proč nepodpoříme tento projekt. To je otázka na každého jednotlivého radního, kvůli čemu projekt nepodpořil,“ uvedla s tím, že odborná komise má pouze poradní hlas a rada se rozhoduje nezávisle na jejím doporučení.

Stejné podezření jako ekologičtí aktivisté má i brněnský zastupitel Mojmír Vlašín (SZ). „Chtěl jsem, aby mi vysvětlili důvod, proč to rada udělala. Podle mě je zřejmé, že chtěli vytrestat neposlušnou organizaci. Protože to nemohli říct veřejně, tak jen řekli, že se tak prostě rozhodli,“ dodal.

Nesehnuté teď čeká hledání finančních prostředků jinde. Vydávání časopisu Přes a festival Týden lidských práv chtějí udržet za každou cenu. Město jim od letoška nepřispívá ani na ekologickou výchovu, jediným projektem jsou výtvarné dílny Nesehnutých, na něž uvolnilo město 20 tisíc korun už dříve.