Rakouská ministryně potvrdila Vaškůjovo vydání do Česka

Vídeň/Praha - Odsouzený podnikatel Roman Vaškůj by měl být definitivně vydán do České republiky. Rozhodnutí rakouského soudu potvrdila i ministryně spravedlnosti Maria Bergerová. Vaškůje teď musí rakouské úřady najít a zadržet, poté půjde do vazby. Následně budou české úřady s rakouskou stranou domlouvat termín jeho předání. Podnikatel ze Zlína byl v Česku za neplacení daní odsouzen na 7,5 roku vězení. Po případném převozu do Česka ho navíc čeká proces za zcela nový případ krácení daní.

„České ministerstvo spravedlnosti dnes obdrželo faxem informaci od rakouského ministerstva, že rakouská strana 8. března rozhodla o vydání Romana Vaškůje do České republiky,“ potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

Rakouská policie zadržela Vaškůje loni v červnu na základě mezinárodního zatykače vydaného brněnským krajským soudem. Počátkem prosince jej však musela propustit z vazební věznice a český občan čekal na svobodě, zda rakouské úřady vyhoví žádosti české justice o jeho vydání. O jeho vydání do Česka rozhodl 22. února vrchní zemský soud ve Vídni. Poslední slovo ale mělo tamní ministerstvo spravedlnosti.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Vaškůj ale v Rakousku už možná není

Česká média v únoru ale informovala, že Vaškůj zřejmě znovu utekl. Přestal prý komunikovat s rodiči, jeho telefon byl vypnutý a zaslané sms zprávy se vracely jako nedoručené. Nedostavil se tehdy ani na jednání vrchního zemského soudu, který pravomocně rozhodl o jeho vydání do Česka. O tom, že podnikatel nejspíš utekl, prý byli od svých rakouských kolegů informováni i čeští policisté.