Blansku při obnově Masarykova lesa pomohou skauti

Blanensko - Blansko se pouští do obnovy části Masarykova lesa, který v červnu poničila rozsáhlá vichřice. Největší škody vichřice napáchala v lokalitě od Lipůvky na západě až po Jedovnice na východě. Blansko, které vlastní 1,5 hektaru z celkových 132, vyčlenilo na novou výsadbu 400 tisíc korun. S tou městu pomohou i místní skauti.

„Zbývá vytěžit ještě třetinu popadaného dřeva a teprve potom začneme s novou výsadbou. Plánujeme ji na červen a svoji pomoc nabídlo i osm stovek blanenských skautů,“ řekl Lubomír Toufar.

Největší část Masarykova lesa o rozloze 70 hektarů patří Školnímu lesnímu podniku Křtiny, který spadá pod Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu. „Obnovu lesa jsme zahájili už na podzim, kdy jsme osázeli 60 hektarů. Na zbývajících deseti hektarech zasadíme mladé stromky letos,“ popsal zástupce ředitele křtinského podniku Pavel Mauer. Podnik musel nahradit 60 tisíc metrů krychlových dřeva, investice se vyšplhala na desítky milionů korun.

Rozsáhlá vichřice zasáhla Masarykův les vloni 12. června a poničila lesy od Lipůvky na západě až po Jedovnice na východě. Po přírodní katastrofě lesníci zakázali přístup do lesů na dva měsíce, po tu dobu probíhal odvoz popadaných stromů. Mnohé z nich byly spadlé jen napůl a hrozily sesunutím. Výlety do přírody byly v této oblasti velmi nebezpečné, protože terén byl navíc po deštích podmáčený.

Katastrální území, kde platil zákaz vstupu do lesa:

Adamov, Blansko, Bukovina, Bukovinka, Habrůvka, Holštejn, Horní Lhota, Hořice, Jedovnice, Klepačov, Křtiny, Lažánky, Lažany, Lipovec, Lipůvka, Milonice, Olešná, Olomučany, Rudice, Senetářov, Suchdol, Svatá Kateřina, Svinošice, Šebrov, Těchov, Vilémovice