„Hudební lahůdky“ zvou na francouzské baroko do Brna

Brno - Jako na dvoře krále slunce Ludvíka XIV. to bude dnes večer vypadat v Barokním sále Místodržitelského paláce v Brně. V rámci nepravidelného cyklu Hudební lahůdky, který pořádá Brněnské kulturní centrum, se uskuteční koncert staré hudby, tentokrát zaměřený na hudbu francouzského baroka. Českým posluchačům je budou servírovat odborníci na slovo vzatí - čtyři hudebníci a dvě skvělé tanečnice. Koncert s názvem „La soirée à Versailles“ začíná v 19:30 hodin.

Jediným zahraničním interpretem dočasného hudebního uskupení je Marc Hervieux, flétnista a zároveň umělecký vedoucí souboru z francouzského Strassburgu, kde hrála i jeho dnešní hudební kolegyně Marta Kratochvílová. Ta dnes představí nástroj zvaný traverso neboli barokní příčná flétna. Další nástroj, viola da gamba, se dostane do rukou zkušeného Petra Wagnera, barokní kytara a theorba neboli basová loutna zase Janu Čižmářovi, který je i dramaturgem celého cyklu.

„V tomto složení zahrajeme úplně poprvé a dost možná, že i naposled,“ smál se před premiérou Čižmář a dodal, že nejen tím bude dnešní koncert vyjímečný. „Každý koncert se snažíme oživovat i dalšími druhy umění, většinou to bývá umění výtvarné, kdy za doprovodu hudby umělci tvoří, improvizují. Tentokrát jsme zvolili tanec.“

NO COMMENT: zkouška večerního koncertu francouzské barokní hudby (zdroj: ČT24)

Francouzská barokní hudba je bez tance téměř nemyslitelná. Ludvík XIV. byl od mládí ctitelem různých druhů umění. Ale nejvíce se jako vynikající tanečník zapojoval právě do velkolepých hudebních a baletních produkcí. Hudba a tanec byly zkrátka in a kdo na dvoře ve Versailles netancoval a nemuzicíroval, jako by ani nebyl. Své taneční improvizace na barokní hudbu dnes v Místodržitelském paláci předvedou Hana a Jitka Košíkovy.

Cyklus komorních večerů staré hudby bude pokračovat po celý rok, po čínském, španělském a francouzském baroku přijde na řadu v dubnu italská hudba pozdního středověku, v květnu hudba z britských ostrovů 17. a 18 století, v červnu budou na pořadu Preludia fugy J. S. Bacha. „Začali jsem představovat starou, často neznámou hudbu už v polovině minulého roku a lidé si na to zvykli, proto jsme se rozhodli pokračovat i v tomto roce,“ vysvětlila mluvčí Brněnského kulturního centra Jana Fantová.

Unikátní budou večery nejen samotnou hudbou, kterou běžně člověk na koncertech neslyší, ale i prostředím. Kromě sálů - Křišťálového na Staré radnici v Brně nebo Barokního v Místodržitelském paláci - se hraje třeba v kryptě katedrály svatého Petra a Pavla. S některý z budoucích koncertů by se měl uskutečnit i v brněnském podzemí.

  • Koncert francouzské barokní hudby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2396/239590.jpg
  • Koncert barovní hudby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2396/239586.jpg