Spor o polyfunkční centrum směřuje k soudu

Valašské Meziříčí - Polyfunkční centrum ve Valašském Meziříčí měla začít stavět nizozemská firma CTP Invest už před 9 lety. Po mnoha letech sporů investora s městem se zdá, že celá kauza teď skončí u soudu. Proluku na Masarykově ulici polyfunkční centrum hned tak nevyplní. Dům tam měl přitom stát už v roce 2006. CTP invest teď požaduje nahradit ztrátu za neuskutečněnou investici. Vyčíslil ji na 400 milionů korun.

Původním záměrem firmy bylo vybudovat na ploše 7 500 čtverečních metrů komplex vzájemně propojených budov. Jeho součástí měly být supermarket, restaurace a kavárna, kancelářské prostory, galerie, přibližně 50 bytů a 275 podzemních garáží. Srdcem celku se měla stát prosklená pasáž lemovaná malými prodejnami. Podoba centra vzešla v březnu roku 2002 z architektonické soutěže, do které bylo přihlášeno 18 návrhů.

Projekt se neustále měnil, tvrdí město

„Postupem času se však podoba moderního centra začala měnit. Oproti původnímu návrhu měl supermarket zabírat o dvě třetiny více metrů čtverečních, počet bytů se snížil na 30,“ řekla místostarostka města Dagmar Lacinová. Zastupitelé v lednu 2003 nepřistoupili na finanční spoluúčast města na plánované stavbě bytů. „Příspěvek radnice měl dle mých informací činit 300 tisíc korun na jeden byt. Druhou variantou bylo odkoupení určitého počtu bytů za 15 tisíc korun za čtvereční metr,“ konstatoval starosta města Jiří Částečka.

Podle místostarostky trvalo územní a stavební řízení nezvykle dlouho, v březnu roku 2006 další posunutí lhůty pro dokončení stavby centra zastupitelé odmítli. V roce 2007 pak nájemní smlouva CTP investu vypršela.

Proti centru se postavili obyvatelé

Obyvatelé Valašského Meziříčí začali v roce 2007 podepisovat petici proti  stavbě polyfunkčního centra. Obávali se zhoršení životního prostředí. Vedení města se přiklonilo na stranu občanů.

CTP invest hrozí arbitráží

CTP invest mezitím investoval téměř padesát milionů korun do výkupu okolních soukromých pozemků a přešel do útoku. Podal stížnost ke krajskému soudu a uspěl. Podle dopisu adresovaného valašskomeziříčské radnici chce navíc zmařenou investici vymáhat po Zlínském kraji v arbitráži. „Arbitráž není náš cíl. Chtěli jsme v centru města postavit polyfunkční centrum a náš záměr se nezměnil,“ řekl České televizi ředitel firmy Remon Vos.

Investor se chce nyní soudit za postup stavebního úřadu ve Valašském Meziříčí, který byl potvrzen odvolacím orgánem, tedy Zlínským krajem. Stejné stanovisko zaujalo i Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Společnost však s tímto rozhodnutím nesouhlasila a podala žalobu ke Krajskému soudu, který rozhodl v neprospěch Zlínského kraje. Zlínský kraj následně podal kasační stížnost, kterou však Nejvyšší správní soud zamítl. Na základě tohoto rozhodnutí má společnost CTP Invest v úmyslu žalovat stát i Město Valašské Meziříčí.

O dohodu se investor snažil už v minulosti. „Společnost CTP Invest navrhla, aby jí město nabídlo pozemek o výměře nejméně 10 hektarů v průmyslové zóně Lešná s tím, že proti jeho ceně se započtou dosavadní náklady firmy na tento projekt a na výkup pozemků na Masarykově ulici. Ty v součtu činily 49,5 milionů korun. Naproti tomu by firma pozemky v průmyslové zóně odkoupila za tržní cenu a po realizaci svého záměru na tomto místě by pozemky na Masarykově ulici převedla městu za symbolickou cenu,“ vysvětlil starosta Jiří Částečka a dodal: „Tento návrh jsme samozřejmě přijmout nemohli.“

  • Plány na vznik polyfunkčního centra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2396/239556.jpg
  • Plánovaná podoba polyfunkčního centra autor: ČT24, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2396/239553.jpg