Po výbuchu tlakové nádrže zůstali dva zranění dělníci

Brno - Výbuch tlakové nádrže zranil krátce před dvacátou hodinou dělníky, kteří pracovali na hydraulickém lisu v areálu bývalých Královopolských strojíren v Brně. Exploze roztrhla podlahu obslužné plošiny a dva kováři, kteří na ní stáli, se propadli několik metrů do sklepení. Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů a záchranářů, kteří vyprostili a ošetřili celkem dva muže - šedesátiletého a třiapadesátiletého. Nehodu začala prošetřovat i policie.

Oba muži skončili se středně těžkými zraněními v nemocnici. „Staršího muže jsme transportovali na chirurgickou ambulanci do Fakultní nemocnice U svaté Anny, mladšího na urgentní příjem Fakultní nemocnice Brno,“ uvedl Radek Turin z brněnské záchranky.

Podle ředitele kovárny byl lis technicky v pořádku a měl všechny potřebné revize. „Měli štěstí, propadli se 2 až 3 metry, takže dá se hovořit o štěstí a buďme rádi, že to přežili pouze s malými zraněními,“ prohlásil Martin Šabata, ředitel, MBNS Kovárna.

Zaměstnanci v tovární hale slyšeli obroskou explozi. Zranění kováři byli podle nich v šoku. Na hydraulickém lisu, který dokáže vyvinout tlak ticíce tun na milimetr čtvereční, vyráběli výkovky. Dva obsluhovali lis samotný, dva další u něj v době výbuchu stáli.

Ředitel kovárny považuje za pravděpodobnou příčinu neštěstí únavu materiálu. „Únava materiálu je jediné, co mě napadá. Všechny potřebné revize máme a lidské zavinění by v tom nemělo být,“ uvedl Šabata.