Za vypalování trávy začnou hasiči dávat tisícové pokuty

Zlínský kraj - Kdo bude vypalovat trávu, dostane několikatisícovou pokutu. To je reakce zlínských hasičů, kteří museli se začátkem jara vyjet k desítkám případů již léta nezákonného počínání. Každý z takových zásahů totiž něco stojí a lidé si podle hasičů neuvědomují, že ohrožují přírodu, majetek i ostatní občany. Pokuta by mohla být strašákem především pro seniory, kteří nové zákony ani po dlouhých letech nepřijali.

„Je to nutné. Vzhledem k extrémnímu nárůstu počtu požárů v přírodním prostředí v posledních dnech, způsobených pálením biologických odpadů, dřevin, a také plošným vypalováním porostů, bude náš odbor prevence tvrdý,“ prohlásil mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Jen za minulou sobotu vyjížděly desítky hasičů k padesáti případům, což je velmi drahé. Navíc to podle hasičů oslabuje jejich akceschopnost pro jiné mimořádné případy, jako jsou zásahy u dopravních nehod, záchrany osob nebo požárů domů. Mezi nejnáročnější nedělní zásahy patřil rozsáhlý požár u obce Podolí na Uherskohradišťsku, kde hořící trávě podlehla plocha 1,5 hektaru půdy. Plameny zde sežehly také další nízký porost a mobilní chatku. „Na místo muselo vyjet celkem osm zásahových vozů, které se snažily zabránit dalšímu šíření požáru do chatové a rekreační oblasti. Při hašení se dokonce jeden hasič zranil,“ popsal Mitáček.

Rozhovor s mluvčím hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáčkem (zdroj: ČT24)

Senioři varování hasičů nedbají

Soustavná varování hasičů si mnoho lidí vůbec nepřipouští a podle Mitáčka je nutné říci, že se jedná především o starší generaci občanů. Především senioři nezvládají správné reakce, nedodržují zákony a pravidla požární prevence. Nevnímají pocit možného nebezpečí a v mnoha případech také nedomýšlí následky. „Oproti dětem bychom očekávali u dospělých více rozumu, přemýšlení a uvědomění si nebezpečí. Každodenně se však přesvědčujeme, že tomu tak není,“ poznamenal Mitáček.

Hasičům razantní postup umožňuje zákon a pokuta se může vyšplhat až na 25 tisíc korun. „Cílem těchto opatření je účinněji bojovat proti nezodpovědným jedincům, kteří svou hloupostí ničí přírodu a ohrožují majetek dalších lidí. V řadě požárů šlo také o ohrožení obydlí nebo i zdraví lidí,“ řekl Mitáček.

  • Následky jarního vypalování trávy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2398/239735.jpg
  • Následky vypalování trávy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2398/239736.jpg