Kraj povolil rozšíření drůbežárny. Kučerovští ji nechtějí

Kučerov - Přestože obyvatelé Kučerova na Vyškovsku nechtějí, aby se v jejich obci rozšiřoval chov brojlerů, dostala farma se sídlem v sousedních Rostěnicích zelenou od Jihomoravského kraje. Z 60 tisíc kuřat by tak měl vzniknout chov 300 tisíc kusů. Místní se bojí zápachu a prachu. Už dnes je zápach ve vesnici při vyskladňování drůběže značný a při zvýšení kapacity chovu bude podle místních neúnosný. Občané jsou z rozhodnutí kraje rozčarovaní a chtějí rozšiřování farmy zabránit.

„Podepsali už dvě petice, v nichž jednoznačně vyjádřili svůj názor, že rozšiřování farmy nechtějí. Zatím nám to ale nebylo nic platné. Nezbývá než se bránit, až se bude vyřizovat stavební povolení,“ prohlásil starosta obce Kučerov Vlastimil Bačovský (nez.).

On sám vůbec nechápe, jak mohla studie posouzení vlivu na životní prostředí vůbec rozšíření farmy odsouhlasit. „Tvrdí se v ní například, že když se chov rozšíří, zápach z hal půjde do okolních kopců a ne do vesnice ležící v údolí. Ale my, kteří tady žijeme, dobře víme, že to je hlavně ve vesnici. Už teď je to hrozné, natož až ten chov bude pětkrát tak velký,“ dodal rozzlobený starosta.

Haly, kde se drůběz chová, leží jen dvě stě metrů od bytové zástavby, kterou měla obec v plánu rozšiřovat. Teď je ale otázka, jestli se vůbec obecní záměr uskuteční. „Kdo by s takovou perspektivou chtěl v obci stavět,“ ptá se starosta.

Místní: Lidé, kteří vyřizují povolení, asi nikdy nebydleli u drůběžárny 

Občany se snaží uklidnit vedoucí odboru životního prostředí Jihomoravského kraje Anna Hubáčková, podle níž není studie EIA stavebním povolením. „Samozřejmě bude potřebné vyjádření hygieniků, veterinářů a dalších orgánů, než se stavba vůbec povolí. Nechceme, aby se v provozu zvyšovala prašnost. V podmínkách je také jasně řečeno, že se musí na odvětrání prostor použít taková technologie, aby se z budoucích hal nešířil zápach,“ prohlásila Hubáčková. Poslední větu o technologii ale slyšeli obyvatelé v mnoha obcích, kde se budovali „bezzápachové“ provozy důbežáren. Každý, kdo vedle takové farmy žije, ale dobře ví, že zapáchá. A tak vyznívá vysvětlení Hubáčkové pro občany Kučerova naprázdno.

Kučerovské neuklidnilo ani prohlášení předsedy představenstva společnosti, která chce v obci stávající počet hal ze čtyř na osm rozšířit. Podle Vítězslava Navrátila to totiž firma v současné době nízkých výkupových cen ani nemá v plánu. „Chtěl jsem mít jen jistotu, že těch osm hal unese tamní životní prostředí. Rozhodně se ale nechystám je teď stavět,“ prohlásil Navrátil.

Starosta Kučerova ale jeho slovům nepřikládá příliš velkou váhu. „Proč by si něco takového vyřizoval, když to nechce stavět. Vždyť to stojí peníze a námahu. Já tomu prostě nevěřím,“ dodal Bačovský.