„Fotojatka“ útočí na brněnská plátna kin

Brno - V brněnském kině Art se už od dnešního večera představí špičky světové a české tvůrčí a dokumentární fotografie. Pátý ročník „Fotojatek“ představí během projekcí to nejlepší, co současní fotografové mohou nabídnout. Kromě významných českých autorů Františka Dostála či Václava Jiráska bude během festivalu promítnuta za hudebního doprovodu i tvorba tří autorů oceněných v soutěži World Press Photo. Diváci se na festivalu seznámí i se zástupci mladé íránské fotografie.

Nápad přenést fotografie z galerijních stěn na plátna kin vznikl před pěti lety v Českých Budějovicích. Pro velký divácký zájem se rozšířil do Prahy a Brna. Netradiční prostory, formát prezentace a hudební doprovod umožňují ukázat fotografie v nové dynamice.

„Koncept výborně fungoval a začali jsme tedy oslovovat vynikající tvůrce celého světa, aby se projektu zúčastnili. Máme rádi galerie, ale společný divácký zážitek v potemnělém kině je jedinečný,“ uvedl ředitel festivalu Martin Šálek.

Pro letošní rok se organizátorům podařilo oslovit několik zvučných jmen české, ale i světové tvůrčí a dokumentární fotografie. Kromě projekcí se mohou diváci těšit i na diskusi s autorem Františkem Dostálem.

„Klíčem k výběru autorů, které na festivalu prezentujeme, je originalita a rozmanitost. Vedle humorných fotografií Františka Dostála uvidí diváci třeba módní fotografie Báry Prášilové nebo dokument z italských jatek Tommasa Ausiliho, který za něj byl loni oceněn na World Press Photo,“ dodal ředitel Martin Šálek.

Hlavní festivalová noc projekcí v Brně začíná v kině Art dnes od 19 hodin. Pro velký zájem ale organizátoři doporučují přijít s dostatečným předstihem.

Na zítřejší den je naplánován workshop pro fotící profesionály i amatéry, kteří budou muset v omezeném časovém limitu a prostoru zpracovat pět zadaných témat. Fotografové budou moci porovnat svá díla ještě během téhož dne při projekci v Moravské galerii.